JUSS OG SAMFUNN

Bokrivaler begraver stridsøksen

Amazon.com og Barnes & Noble har blitt enige om forlik i en sak som har inneholdt anklager om villedende markedsføring og skatteunndragelse.

Herman Berg
30. okt. 1997 - 16:33

Gamle, ærverdige Barnes & Noble var slett ikke fornøyd med konkurrenten Amazon.com da Barnes & Noble selv gikk på nettet 12. mai i år.

Samme dag som online-lanseringen, droppet søksmålet ned i den virtuelle postkassen til Amazon.com på grunn av påstått villedende markedsføring. I markedsføringskampanjen til Amazon påsto Internett-selskapet at det var verdens største, ja til og med jordas største bokhandel.

Amazon.com slo tilbake og anklaget Barnes & Noble for å snike seg unna betaling av skatt i butikker på delstatsnivå.

Bob Chatham, analytiker ved Forrester Research, sa til CNet at Amazons juridiske mottrekk var "briljant", men medga at et forlik nok er det beste for begge selskaper. Og for Internett-handelen generelt.

En annen analytiker mente at søksmålet allerede hadde blitt en PR-fiasko for Barnes & Noble.

- Det er sunnere forretningspraksis å la tallene tale for seg, sa Melissa Bane ved The Yankee Group og beskrev forholdet mellom Amazon og Barnes & Noble som David og Goliat.

- Amazon er en av disse unike nett-merkevarene som har bygget seg opp fra det små og som folk forbinder med suksess.

Ingen av partene har villet røpe noe om betingelsene i forliket. Men begge gjør det klart at de heretter ville utkjempe kampen i kyberrommet framfor rettsalen.

Analytikere forventer ikke at noen av bokkjedenes internetteventyr vil gå i pluss innen år 2000.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.