KARRIERE

Bølge av selvmord i iPhone-fabrikken

Apples leverandør har tiltaket klart: Sikkerhetsnett rundt sovesalene.

26. mai 2010 - 13:50

Etter å ha jobbet ved Foxconns elektronikkfabrikk i den sørkinesiske byen Shenzhen i 42 dager, begikk 19-åringen Li Hai selvmord i går ved å hoppe ut av et vindu, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Foxconns fabrikk i Shenzhen teller mer enn 300 000 ansatte (noen kilder sier 400 000). Selvmordet er det niende på under et år. I tillegg har det vært et selvmord ved et annet av Foxconns fabrikker i Kina. Foxconn, også kjent som Hon Hai Precision Industry, har til sammen 800 000 arbeidere ved sine anlegg.

I tillegg til de kjente selvmordene, har det ifølge Associated Press vært ytterligere to selvmordsforsøk ved anlegget i Shenzhen det siste året.

Hon Hai / Foxconn tar oppdrag for blant annet Apple, Dell, HP, Amazon.com, Intel, Sony og Nokia. Anleggene produserer iPod, iPhone, Macbook, Kindle og en rekke andre populære IT-varer.

Selskapet har gjentatte ganger vært beskyldt for elendige arbeidsforhold. I juni 2006, etter en artikkel i den britiske avisen The Mail on Sunday, lovet Apple å undersøke påstander om 15 timers skift og lønn ned mot 50 dollar per måned.

Etter det siste selvmordet arrangerte aktivister fra den faglige samorganisasjonen i Hongkong en demonstrasjon utenfor Foxconns kontorer. På plakatene sto det: «Foxconn mangler samvittighet» og «Selvmord er ingen tilfeldighet».

I dag har Apple, en av Foxconns viktigste oppdragsgivere, publisert en uttalelse om at de gransker tiltakene som Hon Hai har satt i verk i kjølvannet av selvmordene. Det skal være den første reaksjonen fra en av Hon Hais kunder på selvmordene.

Apples uttalelse fikk Hon Hai til å gi opp sin medietaushet. I stedet inviterte de til en pressekonferanse på fabrikkområdet i Shenzhen. Der fortalte de om flere tiltak for å hindre flere selvmord.

Et viktig tiltak er å legge ut sikkerhetsnett utenfor vinduene til alle sovesalene til arbeiderne i Shenzhen. Til sammen skal nettene ha et areal på 1,5 millioner kvadratmeter. Det vil ta to til fire uker før nettene er på plass.

Andre tiltak er et nødnummer for suicidale arbeidere, et omsorgssenter for ansatte, og en gruppe buddhistiske munker som skal be for arbeiderne. Dessuten skal eksperter og rådgivere være stilt til disposisjon for samtaler med ansatte.

Dell og HP skal ha stilt seg bak initiativet til Apple for en uavhengig gransking. En talsperson for Nokia har ikke villet kommentere selvmordene, men sier at de regelmessig følger opp alle leverandører, også Foxconn.

I april ble det dokumentert 15 timers dag og andre overgrep ved anleggene til KYE, en underleverandør til særlig Microsoft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.