Boligsalg direkte på nettet tar av

Det kan være store penger å spare på å selge boligen selv over nett i samarbeid med profesjonelle meglere.

Det kan være store penger å spare på å selge boligen selv over nett i samarbeid med profesjonelle meglere.

Eiendomsmeglere har hatt fri råderett på nettstedene Finn, Tinde og Zett på salg av boliger for privatpersoner.

Med unntak av salg av hytte eller bolig i utlandet, har Finn.no ikke gitt grønt lys til privatpersoner for salg av egne boliger. Dermed må privatpersoner betale dyre summer til eiendomsmeglere som krever skyhøye honorarer.

Men nå spisses konkurransen. Både Selgboligselv.no og Advokatoppgjør har lansert nettjenester for salg av privatboliger.

Statsautorisert eiendomsmegler Tone Johansen i MNEF (medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund) forteller til digi.no om en stadig større oppdragsmengde.

Hun startet enkeltpersonforetak bak nettstedet Selgboligselv i september i fjor, og til tross for bare trekvart år i drift tjener hun allerede penger på forretningen.

Johansen tilbyr hjelp til kontraktarbeidet og oppgjøret, mens kjøperen ordner selv med annonsering og visninger. Hun inngikk en avtale med Finn.no i fjor med drahjelp fra Forbrukerrådet, noe som gjør det mulig for hennes kunder å annonsere boligen på Finn.no.

Riktignok angret Finn kort tid etter inngått avtale, og forsøkte å kansellere den, men lyktes ikke. Johansen opplever nå et jevn tilsig av nye kunder, og hun må ansette flere meglere til høsten.

Velger man Selgboligselv-konseptet, henter man på hjemmesiden ned en mal over hvordan man går fram i salgsprosessen skritt for skritt.

Johansen tar 6.250 kroner for oppgjøret uavhengig av salgssum på boligen. I tillegg må kunden betale 1.125 kroner for annonse på Finn og eierskifteforsikring som avhenger av boligprisen.

Til sammenligning tok norske meglere i følge Kredittilsynet i snitt 1,87 prosent av kjøpesummen i provisjon i fjor.

I 2002 var snittprisen til eiendomsmeglere på landsbasis 30.000 kroner. I tillegg må kunden betale gebyrer, annonsering, takst og eierskifteforsikring.

Johansen hevder at salgsmulighetene er like gode på nett. I forrige uke solgte hun en leilighet etter første visningsrunde i Nittedal til 550.000 over takst over antydet pris til 1.750.000 kroner.

En annen kunde solgte huset sitt for 4,4 millioner kroner og sparte 200.000 kroner ved å bruke nettmegler.

AdvokatOppgjør AS (ao.no) er også i siget. Ifølge advokat Tom H. Glosimot selges så og si alle boliger over takst. Ao.no har gjort avtale med Finn og Tinde, der kunder får annonsere.

Ao.no skal ha lagt betydelige ressurser i utvikling av databasen sammen med bransjefolk. Utviklingen startet i 2001, og har vært nå operativ i tre kvart år. Glosimot sammenligner brukerfunksjonalitet og sikkerhet på samme nivå som nettbanken.

- Meglernes store bløff er at det er vanskeligere å få solgt over nett. Vi har solgt de fleste eiendommene til langt over takst, alt fra 60.000 kroner til flere hundre tusen kroner over takst, sier han til digi.no.

Til toppen