Bombeartet eksplosjon for Forbrukerombudet

Antall klager på nettbutikkene har eksplodert de siste to årene, opplyser Forbrukerombudet. Hmmm... hva kan det komme av, mon tro??

Antall klager på nettbutikkene har eksplodert de siste to årene, opplyser Forbrukerombudet. Hmmm... hva kan det komme av, mon tro??

Forbrukerombudet uttrykker i dagens Aftenposten sin rystelse over nettbutikkenes manglende lovlydighet. Ombudet undersøkte nettbutikker og fant lovbrudd hos samtlige. Jeg er enig i at det er ille nok. Nettbutikkene behøver ikke vri seg unna loven selvom det er en "ung bransje som er opptatt av salg heller enn kundenes rettigheter".

Tross alt. Men jeg kunne ikke dy meg for å kommentere følgende utsagn:

Sitat Aftenposten: "Når Thon (forbrukerombudet selv) taster inn ordet "internett" og søker i basen for årets klagesaker, får han 533 treff. Noen saker er registrert flere ganger, men ifølge Forbrukerombudet viser dette at antall klager på internettbutikkene har eksplodert de siste to årene" Sitat slutt.

- Eksplodert! Tenk det! Antall klager på nettbutikkene har e k s p l o d e r t de siste to årene. Hmmm... hva kan det komme av, mon tro?!? Hva er det som har skjedd med nettbutikker og netthandel generelt i Norge de siste to årene? Hadde vi mange nettbutikker for tre-fire år siden? Var det mange forbrukere som handlet på nett da?

Ikke for å være for bastant, eller noe, men det kan tenkes at antall klagesaker kan ha en viss sammenheng med antall kunder som faktisk handler i nettbutikkene... Jeg bare nevner det. Det kan hende at det er dette tallet som har eksplodert, i hvert fall i første omgang, og at antall klagesaker, naturlig nok, har eksplodert proporsjonalt med antall nettbutikkunder.

Men som sagt; jeg bare nevner det...

En liten ting til slutt. Ett av de områdene det syndes mest på, er ifølge Forbrukerombudet, ulovlig utsendelse av e-post. Det at du får reklame i e-postboksen din uten at du har samtykket i å få det.

Selv synes jeg det er en enkel sak å slette disse reklamemailene. Ett tastetryk, så er de borte. Det er mye verre med all papirreklamen som kommer i postkassen hjemme. Den er kjip å bli kvitt. Avisene får ikke plass i postkassen fordi den er full av reklame som jeg ikke har giddet å ta inn, eller kaste i søppelkassen fordi jeg da må gå en annen vei... Med det grusomme resultat at avisene er våte (på grunn av høy bygeaktivitet) når jeg skal lese dem.

Denne papir-reklamen som fyller opp postkassen min har jeg aldri samtykket i å få. Jeg vet at man kan skaffe seg et ovalt klistremerke i rødt og gult, med teksten "uadressert reklame - nei takk" på postkontoret. Jeg hadde et sånt klistremerke der jeg bodde før. Men nå har jeg fått ny postkasse, og har ikke prioritert femten minutters køståing på postkontoret i lunsjpausen for å få tak i det evinnelige klistremerket ennå.

Dessuten er det ikke så viktig. Klistremerket funker ikke likevel. Reklamen kommer uansett klistremerke på postkassen eller ikke. Kanskje jeg skal fylle postkassen min med skjegg slik at det ikke blir plass til reklame? (Avisene kan jeg jo likevel lese på nettet, og regningene er det heller ikke så farlig med)

Litt inkonsekvent lovgivning, kanskje? Ikke for å være bastant, eller noe. Jeg bare nevner det...

Til toppen