Bommert fra Compaq

En grov bommert fra Compaq snur fjerde kvartal i fjor fra kanonsuksess til et mer stusslig resultat. Omsetningen til Compaq steg med fattige 2 prosent, ikke 48 prosent slik Compaq Norge sa onsdag.

En grov bommert fra Compaq snur fjerde kvartal i fjor fra kanonsuksess til et mer stusslig resultat. Omsetningen til Compaq steg med fattige 2 prosent, ikke 48 prosent slik Compaq Norge sa onsdag.

Med et stort smil presenterte Compaq resultater for fjerdekvartal som fikk finanspressen over hele verden til å løfte på øyenbrynene. En omsetningsvekst på hele 48 prosent fra fjerde kvartal i 1997 til fjerde kvartal 1998 er da også oppsiktsvekkende bra. Dette presiseres i første setning i Compaqs engelske pressemeldingen på deres Internett-server.

Nå er situasjonene i Compaq spesiell fordi selskapet overtok Digital i sommer. Fordi omsetningsveksten var så oppsiktsvekkende høy, ble det under pressekonferansen til Compaq Norge i går flere ganger spurt om tallet fra fjerde kvartal 1997 inneholdt omsetningen til Digital. Dette svarte markedsdirektør Asbjørn Søgstad i Compaq Norge ettertrykkelig ja på. Søgstad gjorde det samme på telefonen med digi.no en time senere da vi ba om en ytterligere forsikring.

For uten tallene fra Digital i fjerde kvartal, kan Compaq plusse på Digitals omsetning nå og vise til en utrolig vekst uten at dette viser hvordan selskapet reelt gjør det. Klokken ni på seks i går kveld kommer kontrabeskjed via e-post: Beklager, Digital-tallene er ikke med i kvartalstallene fra 1997. Den reelle omsetningsvekst er derfor ikke 48 prosent, men to prosent.

Det er vanlig regnskapsskikk å legge til tallene fra innfusjonerte selskaper for å skape et reelt sammenlikningsgrunnlag, men i sine engelske pressemeldinger omgår Compaq hele problemet og forteller bare at selskapet har vokst 48 prosent.

Hvordan Compaq faktisk gjør det i markedet er uklart, selv om Compaq sier to prosent vekst. Siden fusjonen i sommer har selskapet solgt unna enkelte deler av Digital og kvittet seg med en del ansatte. Samtidig forteller selskapet at salgsvolumet ut til sluttkunder har økt med 43 prosent sammenliknet med fjerde kvartal 1997. Til tross for den beskjedne reelle veksten var aksjemarkedet i USA likevel fornøyd fordi Compaq etter flere kvartaler med tap nå er i pluss og vokser igjen.

Verken Gunnar Bjørkavåg, nyansatt administrerende direktør i Compaq, eller markedssjef Asbjørn Søgstad var i morgentimene i dag tilgjengelig for kommentar.

Til toppen