SIKKERHET

Bomselskap sendte bilder av norske bilister til Kina – Datatilsynet varsler millionbot

Denne bomstasjonen står ved Mosseveien i Oslo. Bildet er en illustrasjon.
Denne bomstasjonen står ved Mosseveien i Oslo. Bildet er en illustrasjon. Foto: NTB
6. mai 2021 - 10:17

Datatilsynet varsler en bot på 5 millioner kroner til Ferde for brudd på personvernregelverket etter at de sendte bilder av bompasseringer til Kina.

– Vi varsler nå Ferde om et gebyr på 5 millioner kroner fordi de har overført personopplysninger, bilder av norske bilister til Kina, uten at de har hatt et lovlig grunnlag for å gjøre det, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Thon sier det er relativt sjelden at Datatilsynet varsler om bøter i denne størrelsesorden.

– Dette har pågått over flere år, og det er snakk om flere millioner bilder, så sånn sett er dette en sak som vi ser alvorlig på, sier han.

Gebyrvarselet kommer etter at NRK i 2019 omtalte hvordan bilder av norske bompasseringer havnet i Kina. Den tidligere Ferde-lederen Jonny Bratseth organiserte den manuelle bildekontrollen ved hjelp av arbeidskraft i Kina.

Ifølge NRK skal han ha fakturert 1,4 millioner kroner for jobben fra sitt private enkeltpersonforetak, samtidig som han var ansatt i bomselskapet.

Ferde skal uttale seg om saken før vedtaket blir endelig, men Ferdes juridiske direktør Leiv Olav Sunde sier selskapet er enig i kritikken fra Datatilsynet. Han reagerer imidlertid på størrelsen på boten og sier at det kan bli aktuelt å gå i dialog med tilsynet om den.

Det er helt feil å si at etaten bryter loven med viten og vilje, har Nav-direktør Hans Christian Holte tidligere sagt til Digi.
Les også

Nav klager på rekordbot fra Datatilsynet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.