JUSS OG SAMFUNN

Bondevik må utnevne en Statens IT-direktør

Dataforeningens leder Kjell Rusti oppfordrer statsministeren til snarest å ansette en IT-direktør.

– Dersom det offentlige tror de kan lære noe om å skjøtte sine IT-systemer av det private, bør statsminister Kjell Magne Bondevik ansette en IT-direktør, mener leder i Dataforeningen, Kjell Rusti.

Den ellers svært så konkurransetrenede IT-bransjen mener at regjeringens markedsliberalisme har gått for langt. Med Dataforeningens Kjell Rusti i spissen, etterlyser toneangivende krefter i bransjen nå en offentlig sektor som taler med litt færre stemmer, og samordner sine IT-prosjekter på tvers av departementer, direktorater og etater.

Kjell Rusti var en av innlederne på næringsminister Ansgar Gabrielsens eNorge-konferanse denne uken. Ministeren la der frem en statusrapport for eNorge 2005.

Planen skal skape IT-politiske rammebetingelser for å gjøre Norge mer innovativt, offentlig sektor mer effektiv og kvalitetsbevisst, og bidra til at alle skal kunne utnytte informasjonsteknologiens muligheter. IT skal brukes for å bevare og videreutvikle vår kulturarv, identitet og språk.

Da tankene om en eNorge-plan ble formet, lå Norge blant de fem beste på verdensbasis i «e-modenhet». Siden har vi falt til en plassering i den nedre enden av skalaen, blant annet på Accentures rangering av 22 lands e-modenhet.

– eNorge-planen har enkelte lyspunkter, men det forandrer ikke inntrykket av at e-Norge står i fare for å bli et b-Norge dersom det ikke settes større ressurser bak den fortsatte omstillingen, sier Rusti.

Han mener bruk av IT er den viktigste faktoren for å få til en slik omstilling.

En av årsakene er manglende koordinering av innsatsen. Mens aktører i næringslivet søker å konsolidere og standardisere sine IT-systemer, har det offentlige de siste årene gjort det motsatte. Desentralisering, lokalt selvstyre og markedskreftenes frie spill har vært ledestjernen for vår nåværende regjering. Resultatet er at eNorge i dag består av et lappeteppe av IT-systemer som i liten grad spiller sammen.

– Dette er unødvendig kostbart, et forsinkende element for forvaltningens e-modning, og en kilde til irritasjon og frustrasjon for borgerne og brukerne, sier Kjell Rusti, som mener regjeringen nå må revurdere sin e-strategi.

– Vi kan ikke sitte og se på at det offentlige skjøtter sitt IT-hus så dårlig, sier Rusti. Det vi trenger er en nasjonal IT-direktør, en institusjon som med tyngde og autoritet kan definere og gjennomføre en felles IT-strategi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.