BEDRIFTSTEKNOLOGI

Booter på åtte sekunder

Google gjør store fremskritt med Chrome OS.

12. mai 2011 - 10:42

Googles operativsystem Chrome OS nærmer seg ferdigstilling, nesten to år etter de kunngjorde planene om å utfordre Windows. Bærbare maskiner kalt Chromebooks kommer for salg i neste måned.

Da digi.no som første norske publikasjon fikk prøve en betaversjon av Chrome OS og Googles prototypmaskin Cr-48 i januar påpekte vi flere svakheter. (Les: Lykkelig i nettskyen).

Google kunngjorde i går flere nyheter, som langt på vei fjerner innvendingene vi hadde mot det uferdige operativsystemet den gangen.

Filbehandler

Chrome OS manglet tidligere en filbehandler, en nødvendighet for å kunne traktere innhold lagret lokalt, eller å hente ut filer eksempelvis fra minnekort.

Nå er dette på plass. Chrome har fått en tradisjonell (enkel) filbehandler, som blant annet lister opp innhold i mapper og gir fildetaljer med sortering i ulike kolonner. Den byr også på forhåndsvisning av mediafiler, og en meny med kontekstuelle knapper, som avhenger av hvilke webapplikasjoner du har installert.

Blant annet vil du kunne laste bilder direkte opp til Googles bildetjeneste Picasa, lagre innhold til Box.net eller åpne dokumenter med det nettbaserte tekstbehandlingsalternativet Google Docs.

En enkel medieavspiller er også kommet på plass, som gjør det mulig å spille av musikkfiler eller video. Du kan også streame mediafiler, inkludert støtte for Googles nye musikk- og filmtjeneste som ble lansert denne uken.

Offline-støtte

Google håper Chrome OS blir et paradigmeskifte for pc-brukere, med et operativsystem der programvaren nesten utelukkende leveres over Internett i form av webapplikasjoner.

Vårt viktigste ankepunkt mot dette var Googles egen (og andres) manglende evne til å tilby funksjonalitet i webapplikasjoner også i tilfeller uten nettforbindelse. Google har tidligere tilbudt dette gjennom Gears-teknologien, men valgte å fase dette vekk til fordel for HTML5, men løsningen har vært utsatt i lengre tid.

Under en presentasjon på Googles IO-konferanse onsdag bekreftet produktsjef Sundar Pichai at både Gmail, kalender og Google Docs får offline-støtte i «nær fremtid».

Lynrask oppstart

Maskiner med Chrome OS leveres utelukkende med SSD, noe som gjør underverker for oppstartstiden sammenlignet med tradisjonelle harddisker.

Prototypmaskinen Cr-48 startet på bare 15 sekunder, men Google har lykkes med å presse tiden ned ytterligere. Chrome OS booter nå på åtte sekunder, ifølge Pichai.

Kilder:
Chrome source, ZDnet

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.