JUSS OG SAMFUNN

– Bør ikke ha barnet som Facebook-venn

Klart råd til foreldre fra Kari Laumann i prosjektet dubestemmer.no.

Dubestemmer.no er et felles prosjekt fra Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanning.
Dubestemmer.no er et felles prosjekt fra Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanning. Bilde: dubestemmer.no
15. nov. 2010 - 08:26

Oslo (NTB-Frode Kvam): Åtte av ti foreldre som er på Facebook, er venn med sine egne barn. Halvparten av foreldrene er det for å følge med på hva barna driver med, ifølge en undersøkelse.

Rundt to millioner personer som er bosatt i Norge, bruker det sosiale nettsamfunnet Facebook. Undersøkelsen som Norstat har gjennomført for prosjektet dubestemmer.no i regi av Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanningen, viser at tre av fire foreldre i Norge har egen Facebook-profil.

Av disse oppgir åtte av ti at de er venn med barna sine på Facebook. Halvparten av foreldrene sier at hovedmotivasjonen for å være venn med barnet sitt, er «å følge med på hva barnet driver med». Halvparten av foreldrene som ikke har barnet som venn på Facebook, oppgir barnets rett til privatliv som hovedgrunn.

Dubestemmer.no er et felles prosjekt fra Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanning. <i>Bilde: dubestemmer.no</i>
Dubestemmer.no er et felles prosjekt fra Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanning. Bilde: dubestemmer.no

– Skal være frivillig
– Det er barnet som må bestemme om de vil være venn med foreldrene sine, og ikke omvendt. Vennskap på nett skal være frivillig. Generelt mener jeg at hvis du er sjef, overordnet eller forelder, skal du trå litt varsomt. Det kan være vanskelig å si nei dersom man blir spurt om å være venn, og vennskapet vil i så fall kunne oppfattes som overvåking, sier prosjektets leder Kari Laumann.

Hun mener foreldre fint kan ta aktivt del i barnas nettaktivitet uten å være Facebook-venn med dem.

– Spør heller barnet hva det har gjort på nett i dag, og be barnet vise deg sin profil, foreslår Laumann.

Aldersgrense
Facebook har 13-årsgrense på å lage egen profil. De 5.000 foreldrene som har deltatt i undersøkelsen, har ulikt syn på hva de mener er rett aldersgrense.

33 prosent av dem mener at barn bør være 15 år eller eldre for å ha egen profil på Facebook. 17 prosent synes det er greit at barn under tolv år har egen profil. Hver fjerde forelder svarte «vet ikke».

– Her må foreldre utøve skjønn. Er barnet klar for å delta i et sosialt nettsamfunn? Skjønner de konsekvensene av å dele for eksempel bilder på nett? Hvis foreldre velger å la unge barn delta på slike nettsamfunn, er det viktig å ta en aktiv rolle og snakke med barnet om hva det er OK å dele og hvordan man behandler andre på nett, sier Laumann. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.