BEDRIFTSTEKNOLOGI

Borgerportalen kan bruke mal fra utlandet

Moderniseringsminister Meyer skal ikke finne opp en ny borgerportal. Han kan kopiere alt fra England.

I juli vil moderniseringsminister Morten Andreas Meyer ustyre alle nordmenn med borgerportal. Ved å klikke på en «min side-funksjon», skal privatpersoner og næringsliv kunne kommunisere med offentlige instanser.

Prosjektet omtales blant bransjetopper som svært ambisiøst og mange tviler på om det er teknisk og økonomisk mulig å komme i mål innen fristen.

Noen mener Altinn kan være en brukbar lest å følge. Portalen er i utgangspunktet utviklet for næringslivet, men vil til neste år være skalert for 2,5 millioner skattebetalere. Også utenlandske portaler kan bli aktuelt å bruke som mal.

Tungvekter og toppsjef i EDB, Endre Rangnes, er blant Meyers egenutnevnte rådgivere i det nye eNorge-forum. Rangnes ser ingen grunn til panikk og viser til land som England og Canada. Disse har utviklet gode borgerportaler som har vært operative over flere år.

- Jeg har nøye fulgt med på utviklingen på disse portalene, og mener vi har et godt utgangspunkt i å følge disse eksemplene, sier han til digi.no.

digi.no har bladd litt rundt på den engelske Direct Gov og den kanadiske statsportalen. Brukergrensesnittet og funksjonaliteten er oversiktlig og er delt inn i tjenester og informasjon til en lang rekke emner som foreldre, bilister, uføre og en seksjon for 11-16-åringer. Brukerne hjelpes også med lister over de mest brukte skjema og vanligste spørsmål.

I tillegg til tema som bil (registering/endringer) har portalen også tema som "Over 50".

Sjekk selv:

– IKT-bransjen har kjempet for et slikt statlig initiativ i en årrekke. De som nå begynner å sutre over at vi ikke er i mål før neste sommer har jeg liten respekt for, sier han.

Selv om Meyer selv har innrømmet at tiden er knapp og at vi i sommer bare kan forvente en begrenset versjon, berømmer Rangnes dette som et stort framskritt.

– Nå må IT-byråkrater og IKT-bransjen backe opp departementene. Da kan vi komme lenger enn vi noensinne har vært og vi kan bli et skikkelig foregangsland på IT, sier EDB-sjefen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.