BEDRIFTSTEKNOLOGI

Børs eller oppkjøp?

Sparebankene vil ikke selge Fellesdata til selskaper uten solid fotfeste i det nordiske markedet, men ønsker fortsatt å kvitte seg med bankdata-kjempen. Børsnotering er óg et alternativ.

4. sep. 1997 - 14:26

Det siste halvåret har det skjedd få endringer i Fellesdatas eierstruktur. Fortsatt er det sparebankene som eier selskapet, og disse har gjentatte ganger sagt at dette er en situasjon de ikke trives med. Bankenes valg var i utgangspunktet å selge selskapet og etter en lang og vedvarende utvelgelses-prosess ble det i vår inngått forhandlinger med den amerikanske eks-presidentkandidaten Ross Perot sitt dataimperium EDS. Disse forhandlingene strandet, men inntrykket etter forhandlingsbruddet var fortsatt at sparebankene var interessert i å kvitte seg med dataselskapet.

- Vi er ikke interresert i en situasjon der vi eier vår egen leverandør, sier konserndirektør i Sparebanken Nor, Tore V. Knutsen. Knutsen er styremedlem Fellesdata, og representerer dataselskapets største aksjonær Sparabanken Nor som sitter med over 30 prosent av aksjene..

Knutsen sier til digi.no at det ikke lenger er aktuelt å selge selskapet til en utenlansk aktør ala EDS.

- Dersom vi velger å selge selskapet til en industriell investor, må vedkommende fra før ha et solid fotfeste i Norden, sier Knutsen.

Et annet alternativ som kan være aktuelt er børsnotering av selskapet, men foreløpig er det ikke gjort noen konkrete tiltak for å fremme dette alternativet.

Fellesdata er ikke å finne på Oslo Børs venteliste, men dersom børsnotering skulle bli aktuelt, vil selskapet trolig ikke få problemer med å bli akseptert på SMB-lista de gode resultatene tatt i betraktning. I halvårsrapporten fra selskapet heter det at det forventes et resultat for 1996 på 60 millioner, men administrerende direktør i selskapet, Ole Trasti, sier det sannsynligvis vil ligge enda høyere.

- Dette er et beskjedent anslag. Jeg tror 60 -70 millioner og kanskje enda høyere, er nærmere sannheten, sier Trasti til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.