RESULTATERFINANS

Børs, RAM og rock'n' roll

Etter at de tapte alle sparepengene på børsen en viss mandag for ti år siden, grunnla John Tu og David Sun milliardsuksessen Kingston Technology. Ti år etter, i et eksklusivt intervju med digi.no, forteller Tu om veien fra asken til ilden, at det viktigste i livet er venner og kjente, og at han mest av alt ønsker å bli rockestjerne - i Rolling Stones.

Jens Kanden
27. nov. 1997 - 12:03

Den driftige duoen John Tu - født i 1941 i Kina - og David Sun - født i 1951 i Taiwan - tjente en liten formue da de solgte minneselskapet Camintonn til AST Research i 1986 for 3 millioner amerikanske dollar.

Formuen forsvant i løpet av noen timer en skjebnesvanger dag for ti år siden.

- Jeg glemmer aldri black monday - 17. oktober 1987. David og jeg mistet alle pengene våre, forteller Tu til digi.no. Ikke bare tapte vi de drøyt én millioner dollar hver vi hadde investert, vi skyldte meglerhuset ytterligere én million dollar.

- En meglervenn av oss, Henry, som hjalp oss med å investere sparepengene våre, hadde overtalt oss til å sette én millioner dollar hver i future-indekser. Vi hadde ingen anelse om hvor risikabelt det var, og den dag i dag skjønner jeg ikke hvordan det fungerer, forteller Tu.

- Det var umulig å komme gjennom på telefonen den dagen, og da vi endelig fikk tak i Henry hjemme hos ham om kvelden, var det eneste vi fikk ut av ham: "Jeg er lei meg, jeg er så fryktelig lei meg." Jeg trodde vi hadde tapt kanskje 50.000 amerikanske dollar.

- Samme kveld, da vi innså at vår komfortable tilværelse som velstående investorer var over, grunnla vi Kingston Technology med de 3-4.000 amerikanske dollar vi greide å skrape sammen.

- Når jeg blir spurt av vordende gründere om hva som skal til for å lykkes, sier jeg: la meg gi deg Henrys telefonnummer, humrer Tu.

Siden den gang har Tu og Sun bygget opp et selskap som ble verdsatt til 1,85 milliarder dollar da japanske Softbank kjøpte 80 prosent av Kingston for 1,5 milliarder dollar. Duoen eier fortsatt 20 prosent av selskapet.

Trass i rikdommen, har Tu ikke latt det gå ham til hodet. Kingston er kjent for å behandle sine ansatte svært godt.

- Vi er som en stor familie her, forteller Tu.

- Folk spør meg om hva som skjer når man blir så rik, og alt jeg kan si er at ingen ting endrer seg egentlig. Når man har dekket sitt grunnleggende behov for sikkerhet, oppdager man at det som er viktig er venner, familie, og mellommenneskelige forhold.

Tu og Sun viste sin generøsitet da de ga 100 millioner dollar av betalingen de fikk fra Softbank i 1996 til de ansatte - som mottok fra én til tre årslønner i bonus. Årlig blir det satt av 5 prosent av overskuddet i bonus til firmaets ansatte, og hver fredag spanderer bedriften lunsj på alle de ansatte. Under 1 prosent av selskapets ansatte slutter hvert år.

Tu forteller at hans store lidenskap er å spille på trommer - en hobby han har hatt siden han var 15 år gammel. Han kunne tenke seg å spille i et band. På selskapets party i forbindelse med Comdex i Las Vegas, opptrådde han for hundrevis av ansatte, partnere, og kunder.(Bildet: John Tu bak trommene under Comdex 97)

Selv om Tu ikke ville ha noen finansielle problemer med å starte eget band, har han helt andre ambisjoner.

- Hvis du skriver om dette, be Mick Jagger ringe meg. Min store drøm er er å bli trommeslager i Rolling Stones, avslutter en leende Tu.

Mick - hva venter du på?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.