RESULTATERFINANS

Børsen får et rent konsulentselskap

For første gang skal investorene på Oslo Børs investere i et selskap uten annen verdi enn de ansattes hoder.

26. apr. 2007 - 07:32

Bouvet er en av Norges største konsulentselskaper. Selskapet er et resultat av fusjonen mellom Cell Network og Mandator i 2001. De har i dag 315 ansatte fordelt på åtte avdelingskontorer rundt om i Norge. Selskapet er klar for børsnotering i løpet av mai.

    Les også:

digi.no tok en prat med selskapets administrerende direktør, Sverre Hurum, for å høre litt om hvorfor de som konsulentselskap valgte å gå på børs.

– Vi tror det er et kvalitetsstempel, først og fremst i forhold til kunder, sier Hurum.

Det er svært uvanlig for norske konsulentselskaper å gå på børs: Bouvet blir faktisk det første rene IT-konsulentselskapet på Oslo børs. Ifølge Hurum er det ikke slik i utlandet. I vårt nærmeste naboland, Sverige, er flere konsulentselskaper børsnotert.

I forbindelse med børsnoteringen skal selskapet hente inn penger. De eksisterende aksjonærene skal selge seg litt ned. Emisjonen forventes å prise selskapet til mellom 330 og 380 millioner kroner.

– Vi henter penger i forbindelse med børsnoteringen, vi trenger det til eventuelle kjøp. Arbeidskapitalen er ikke noe problem, sier Hurum.

I tillegg til å hente kapital for videre satsning, får også aksjonærene mulighet til å realisere en gevinst. De ansatte eier mesteparten av selskapet før selskapet børsnoteres. Ledelsen eier cirka 36 prosent, andre ansatte eier 31 prosent og resten eies av investeringsselskapet Firmament.

– Primærinnsiderne har en lock-up på seks måneder, sier Hurum.

Det vil si at de ikke kan selge sine aksjer det første halvåret etter børsnoteringen. Den samme begrensningen har ikke resten av de ansatte som eier aksjer.

– Alle ansatte har fått tilbud og over 90 prosent er eiere. De har en aksjonæravtale frem til børsnotering. Hvis de sier opp så må de selge aksjene, sier Hurum.

Bouvet lever av å levere Konsulenttjenester innen portaler, systemutvikling, systemintegrasjon, applikasjonsforvaltning, SAP og Business Intelligence.

– Vi jobber også med forvaltning og kurs i tillegg til konsulentbiten, sier Hurum.

I dag er Bouvet 315 ansatte og de har ansatte mange den siste tiden. Ved utgangen av 2006 var de 282 ansatte, og så sent som i mars var det 302 personer som jobbet i selskapet. I tillegg er det cirka 40 personer som er på vei inn.

Det er veldig gode tider for tiden og mange selskaper forteller om problemer med å rekruttere. Det er ikke et problem for Bouvet, ifølge Hurum.

– Det er ikke så vanskelig å få tak i folk, sier Hurum.

I Bouvet får de ansatte fastlønn pluss en overskuddsdeling. Sistnevnte går på hele avdelingskontorets prestasjon, ikke individuelt.

- Vi lever av våre ansatte og vi har lav turnover. Jeg banker i bordet hver gang jeg sier det, sier Hurum.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Noen av de nyeste ansatte kommer rett fra skolebenken.

– Vi har ikke ansatt nyutdannede før, det har vi bare gjort det siste halvannet året. Nå har vi store prosjekter og mentorer nok til å ta seg av disse menneskene, sier Hurum.

Hurum kjører nå en rekke presentasjoner for potensielle investorer.

– Vi skal tjene minimum 10 prosent, men investorene kan ikke forvente like mye som et programvareselskap, sier Hurum.

Han sier at de ikke har latt seg friste til å lage produkter ut fra erfaringene de gjør seg som konsulenter, selv om det er en del av bransjen der det er mulig å hente ut større marginer.

– Vi skal fortsette å kjøre på akkurat det vi kan. Vi har laget konsepter som vi gjenbruker, vi har laget mange ting som vi kan gjenbruke, men det å tro at man blir rik på produkt, det er en annen filosofi, sier Hurum.

Noen av kundene har ytret ønske om å kunne kjøpe tjenester fra selskapet utenfor Norge. Det gjelder spesielt Sverige og Bouvet vurderer derfor å ekspandere østover.

– Vi snakker Norge, men vi ser på muligheten på å gå til Sverige. Det er en direkte konsekvens av at våre store kunder har virksomhet der borte, sier Hurum.

Det er gode tider i IKT-bransjen for tiden og det gjør det lett å selge konsulenter i dagens marked. I nedgangstider er det imidlertid konsulentene som er blant de første det går utover, men Hurum er ikke bekymret for at det skal skje med det første.

– Vi tror at markedet varer. Det er mye mer substans i oppdragene våre nå, enn i dotcom-tiden, sier Hurum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.