RESULTATERFINANS

Børsen mandag: Bare rødt for IT

Aksjene på Oslo Børs falt kraftig etter at det ble kjent at Japans fjerde største meglerhus, Yamaichi, var slått konkurs. For IT-indeksen var det ned over hele linja, med unntak av Merkantildata som forble uforandret.

Eirik Flaa
24. nov. 1997 - 19:53

For n-te gang denne høsten var det hendelser på de asiatiske markedene som styrte utviklingen på Oslo Børs. Etter melding om konkurs for Japans fjerde største meglerhus, Yamaichi, raste totalindeksen nedover i formiddagstimene, og IT-selskapene var intet unntak. IT-indeksen endte ned 20,6 poeng til 1.234,14, mens totalindeksen var ned 23,4 poeng til 1264,15.

Hardest medfart mandag fikk Opticom og Norman, som endte ned henholdsvis, 6,45 og 5,60 prosent.

- Det er typisk at investorene flykter fra selskaper med liten substans når markedet er ned, sier en analytiker til digi.no.

Nedgang ble det også for mer solide Tandberg Data og Ask, som begge er eksponert for utviklingen i de internasjonale markedene. Selskapene var ned henholdsvis 3,34 og 2,42 prosent til 56 og 81 kroner.

- For Ask, som har 20 prosent av sin omsetning i Asia, er det naturlig med en viss reaksjon. Jeg mener for øvrig at selskapet er for høyt priset, sier en annen analytiker. Han begrunner sin salgsanbefaling med at Ask opererer i et marked med svært tøff konkurranse, der nye produkter og substitutter til enhver til forskyver styrkeforhold.

- Det er kommet en rekke nye produkter som setter spørsmålstegn til Ask sin posisjon som markedsleder. Dessuten er det kommet plasmaskjermer og tilsvarende produkter som utfordrer projektorene sier analytikeren som mener nedgangen i Ask de siste ukene er mer enn velfortjent.

Det var ingen IT-selskaper som var opp onsdag, men med solid omsetning endte Merkantildata-aksjen uforandret på 229 kroner.

- Dette er et selskap som er avhengig av etterspørselen i det nordiske markedet. At denne ikke påvirkes av Asia-uroen er helt naturlig, sier en analytiker.

Omsetningen var særdeles lav på Oslo Børs mandag, og stoppet på 638 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.