Børsen opp etter fem timers stopp

Det ble bare to timer med børshandel tirsdag på grunn av problemer i Sverige.

Børsen opp etter fem timers stopp

Det ble bare to timer med børshandel tirsdag på grunn av problemer i Sverige.

Oslo Børs endte over 500 poeng selv om store tekniske problemer i Stockholm førte til at handelen bare pågikk i to timer.

Indeksen på Oslo Børs endte tirsdag på 500,38 poeng, en oppgang på 0,66 prosent, til tross for at børsen ikke åpnet før klokken 14.30. Dermed ble det ikke mer enn to timers åpningstid for aksjehandlerne. Den fem og en halv time lange utsettelsen skyldtes store tekniske problemer i den fellesnordiske børsplattformen Saxess.

Også mandag ble åpningen utsatt, men problemene med at meglere ikke fikk logget seg på handelssystemet, ble enda verre tirsdag.

Yara International så ikke ut til å bli preget av de store problemene og kunne fryde seg over en oppgang på 5,30 prosentpoeng ved børsslutt. Da var det omsatt for over 1,6 milliard kroner i Yara-aksjer.

Børsdirektør Bente A. Landsnes beklager de store tekniske problemene og mener dette er en uakseptabel situasjon.

- På vegne av Oslo Børs beklager jeg at vi på grunn av tekniske problemer ikke har vært i stand til å kunne holde våre markedsplasser åpne på ordinær måte mandag og tirsdag. Dette er en situasjon vi misliker sterkt, og som ikke er akseptabel, sier Landsnes.

Oslo Børs benytter seg av handelssystemet Saxess, som er utviklet av Nasdaq OMX i Stockholm. Samtlige nordiske og baltiske børser bruker systemet, så den norske børsen kan trøste seg med at den ikke var alene med problemene.

Børsene i København, Stockholm, Reykjavik og Helsingfors, samt børsene i Riga, Tallinn og Vilnius ble også rammet av dataproblemene.

- Vår erfaring er at Saxess normalt er et stabilt handelssystem av høy kvalitet, som har fungert meget godt over lang tid. Fram til hendelsene denne uken hadde systemet en oppetid på 100 prosent i siste toårsperiode, sier Bente A. Landsnes.

Oslo Børs skal i løpet av kort tid gjennomføre en evaluering med Nasdaq OMX for å forsikre seg om at det iverksettes nødvendige tiltak.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT sammenfalt mandagens trøbbel med at Ericsson endret sin måte å beregne aksjer på. Sparere som tidligere hadde hatt 5.000 aksjer, hadde plutselig bare 1.000.

750.000 svenske aksjesparere ble rammet. Resultatet ble nervøse sparere som fattet gale beslutninger, sier Claes Hemberg, spareøkonom hos nettmeglerhuset Avanza.

Oljeprisen sank torsdag. Et fat nordsjøolje med levering om en måned ble omsatt for 125,68 dollar, 2,34 dollar lavere enn dagen før. (©NTB)

    Les også:

Til toppen