Børsen sjokkert over nedtur hos Dell

Dell tjener mindre enn for ett år siden, og forsiktige utsikter sendte aksjekursen rett ned.

Børsen sjokkert over nedtur hos Dell

Dell tjener mindre enn for ett år siden, og forsiktige utsikter sendte aksjekursen rett ned.

Tallene for andre kvartal i regnskapsåret til pc- og serverleverandøren Dell viser at omsetningen økte med 11 prosent til 16,3 milliarder dollar, mens både driftsresultat og bunnlinje falt, med henholdsvis 9 prosent til 819 millioner dollar, og 17 prosent til 616 dollar.

I sine utsikter forklarer selskapet at de vil måtte fortsette å pådra seg kostnader mens omstillingsprosessen fortsetter. Staben skal kuttes, og det skal investeres i infrastruktur og oppkjøp, heter det. Dell sider videre at etterspørselen i USA, Vest-Europa og flere land i Asia er preget av tilbakeholdenhet. Dessuten medvirker valutasvingninger til økt usikkerhet, heter det.

Sjokkerte spekulanter solgte unna da tallene og utsiktene ble kjent, og Dells aksjekurs falt 10 prosent.

Nedturen for Dell står i kontrast til oppturen hos konkurrenten HP, som i forrige uke meldte om 14 prosent bedre resultat enn for ett år siden. Også den store kinesiske pc-leverandøren Lenovo meldte nylig om et framgangsrikt kvartal.

Økt omsetning og dårligere driftsresultat gjenspeiler fallende marginer. Omsetningen var større og resultatet dårligere enn det analytikerne hadde ventet. Dell har måttet redusere prisene, særlig på forbrukermarkedet der de økte leveransene med 53 prosent. Det førte til at omsetningen i forbrukermarkedet økte med 28 prosent, til 2,8 milliarder dollar. Driftsresultatet for forbrukeravdelingen var minus fem millioner dollar, mot pluss fem millioner dollar for et år siden.

Toppsjef Michael Dell sier priskuttene har vært «for aggressive», og at det nå tas tiltak for å bedre inntjeningen.

Det tas også tiltak for å bedre omsetningen i markeder utenom USA. 47 prosent av omsetningen i Dell kommer fra «utlandet».

    Les også:

Til toppen