Børsras for Telenor

Telenor falt dramatisk i verdi etter at resultatet og oppkjøpsplanene ble kjent.

Børsras for Telenor

Telenor falt dramatisk i verdi etter at resultatet og oppkjøpsplanene ble kjent.

Onsdag presenterte Telenor nyheten om at konsernet går inn i Unitech Wireless i India. Samtidig la konsernet fram kvartalstall som viste et dårligere resultat i forhold til i fjor. Markedet svarte med å dumpe Telenor-aksjen med over 25 prosent.

Telenor vil bruke over 7 milliarder kroner for å oppnå en eierandel på 60 prosent i det indiske selskapet, og dermed kontroll. Kjøpet forutsetter godkjennelse fra indiske myndigheter.

Telenor satser på å hente 12 milliarder kroner gjennom en fortrinnsrettet emisjon i forbindelse med kjøpet, samtidig som den internasjonale finanskrisen rammer verden hardt.

Prislappen for innpass i verdens nest største mobilmarked er rundt 1.070 millioner amerikanske dollar (rundt 7.350 millioner norske kroner). India har en befolkning på 1,2 milliarder hvorav kun 26 prosent har mobil. Allerede nå er antall nye mobilkunder rundt 8 millioner i måneden.

Unitech Wireless har telekommunikasjonslisenser i alle Indias 22 telekomregioner og planlegger å lansere mobiltjenester i midten av 2009. Unitech Wireless ble etablert i 2007 og har foreløpig rekruttert flere enn 250 medarbeidere.

- Å få innpass i verdens nest største mobilmarked er et viktig gjennombrudd for Telenor. Etablering i det indiske mobilmarkedet gir Telenor en enestående mulighet til å forsterke konsernets posisjon som en av de ledende operatørene i nye markeder, konstaterer Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Samme dag som Telenor presenterte sin drøm om å innta India, la konsernet fram resultat for tredje kvartal i år. Resultatet etter skatt endte på 3 milliarder kroner, ned fra 5,1 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Driftsinntektene økte riktignok, fra 26,6 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor til 27,6 milliarder kroner i tredje kvartal i år. Det justerte driftsresultatet gikk opp fra 5,6 milliarder kroner i fjor til 6,1 milliarder kroner i år. Tallene er såkalte proformatall, der ukrainske Kyivstar er regnet inn.

Konsernsjef Baksaas sier at kontantstrømmen fra driften er solid, til tross for at inntektsveksten er redusert.

- Våre mobiloperasjoner økte antall abonnement med seks millioner i løpet av tredje kvartal, og hadde totalt 159 millioner ved utgangen av kvartalet. Vi opprettholder utsiktene for 2008, sier Baksaas.

Ifølge DN.no er Telenor-resultatet godt under forventningene i markedet. Det gjenspeiler seg også i aksjekursen. I løpet av onsdag falt Telenoraksjen med 25,95 prosent. Fallet begynte allerede tidlig på morgenen, og fortsatte inntil Oslo Børs stengte. Med en pris på 33,25 kroner er Telenor-aksjen nå på sitt laveste nivå hittil i år. (©NTB)

Til toppen