Børsservere infiltrert av hackere

Det siste i en rekke antatte angrep mot store aksjemarkeder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. feb. 2011 - 10:34

Servere ved den amerikanske Nasdaq-børsen har trolig blitt infiltrert av uvedkommende. Ifølge Reuters kunngjorde Nasdaq OMX Group på lørdag at det var blitt funnet mistenkelige filer på børsens servere i USA, men det skal ikke være noen tegn til at hackere har fått tilgang til eller har innhentet kundeinformasjon. Det skal heller ikke være noe som tyder på at handelssystemene har blitt kompromittert.

Systemet som ble berørt leverer en tjeneste som blant annet lar bedrifter gjøre interne dokumenter tilgjengelig for utvalgte styremedlemmer.

Dette er ifølge Reuters det siste av en rekke hendelser som kan bidra til å svekke tilliten til Nasdaq, som er den nest største børsen i USA. Nasdaq OMX Group, selskapet som driver Nasdaq-børsen, skal ha fått hjelp av FBI og andre aktører for å granske hendelsen.

I mai i fjor inntraff hendelsen som senere har blitt kalt 2010 Flash Crash, da New York-børsen i et nærmest loddrett stup og indeksene i noen få minutter falt rekordraskt. I oktober ble det kunngjort at hendelsen skyldes en feilkonfigurert algoritme hos en amerikansk fondsforvalter.

De amerikanske børsene er ikke alene om å slite med teknologien eller forsøk på kompromittering.

Computerworld UK skrev i slutten av januar om en rapport som tyder på at handelssystemene til London Stock Exchange (LSE) har vært nede for telling to ganger i fjor høst på grunn av hackerangrep.

I august skal handelen ha blitt stoppet i en halv dag på grunn av at aksjeprisen til de fem største selskapene kollapset. Angrepet skal ha skjedd på omtrent samme tid som at LSE var i ferd med å gå over til et Linux-basert system.

I november skal systemet også ha blitt stengt på grunn av det LSE kalte «mistenkelige omstendigheter».

Begge tilfellene har offisielt blitt forklart med menneskelige feil, men politiet skal ha blitt trukket inn i etterforskningen.

Systemet ved LSE skal, i motsetning til de amerikanske, ikke være direkte knyttet til Internett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.