Bortimot telefonløs 3G-debut mandag

Førstkommende mandag lanserer Hutchison Whampoa-operatøren Tre offisielt sine 3G-tjenester i Sverige. Men kundene har nesten ingen "lurar" å benytte tjenestene med.

Førstkommende mandag lanserer Hutchison Whampoa-operatøren Tre offisielt sine 3G-tjenester i Sverige. Men kundene har nesten ingen "lurar" å benytte tjenestene med.

Akkurat som i Italia og England drøyer det innen de svenske kundene får sine UMTS-telefoner som kan utnytte de nye 3G-tjenestene, skriver di.se.

Men nettet åpner nå - nærmere bestemt førstkommende mandag, da operatøren Tre offisielt åpner sitt 3G-nett i Sverige. Kundene vil måtte betale rundt 800-900 kroner i måneden - omlag tre ganger dyrere enn et normalt GSM-abonnement koster i Sverige i dag - pluss omlag 5000 kroner for selve telefonen. Tre vil i begynnelsen bare selge kameratelefonen NEC 606 som "sin" 3G-telefon.

Tre eies 40 prosent av Investor mens Hutchison Whampoa har kontrollen. Sverige-lanseringen blir følgelig lik Hutchison Whampoas 3G-satsinger i debutlandene Italia og England.

En av disse likhetene er at kundene må vente en stund før de faktisk kan benytte sine telefoner. For selv om NEC-telefonen er i salg, regner ikke svenske Tre med at kundene kan benytte 3G-nettet før til midtsommeren.

Den geografiske spredningen er heller ikke all verden - foreløpig er det kunder i Stockholm, Göteborg og Malmö som kan benytte Tre-nettet. Dessuten sliter fremdeles Tre med å løse problemer med at samtaler brytes når 3G-telefonen veksler mellom GSM- og UMTS-nettene.

Men når kundene omsider får de nye 3G-tjenestene til sin "nalle", kan de glede seg over alt fra videotelefoni til nyheter presentert i videoformat samt musikkvideoer.

Til toppen