JUSS OG SAMFUNN

Bot for skjult overvåking

United Bakeries på Majorstua i Oslo hadde gjemt et kamera i en røykvarsler.

24. feb. 2011 - 16:44

Oslo (NTB): Et overvåkingskamera var skjult i en røykvarsler. Nå er United Bakeries på Majorstua i Oslo ilagt et gebyr på 40.000 kroner for å ha drevet skjult overvåking av de ansatte.

Datatilsynet avdekket i fjor høst flere brudd på personopplysningsloven ved bakeriets utsalg på Majorstua. Det groveste bruddet var skjult kameraovervåking av de ansatte via et kamera gjemt i en røykvarsler, opplyser Datatilsynet.

Denne overvåkingen skjedde på et lite kontor der de ansatte kunne trekke seg tilbake for å gjøre kontorarbeid eller private gjøremål. Avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen hos Datatilsynet påpeker at det er ulovlig å benytte skjult overvåking.

– Dette er et grovt brudd på bestemmelsene om kameraovervåking. Ikke bare manglet det skilting og informasjon til de ansatte, men de ansatte er bevisst ført bak lyset gjennom flere år ved at et kamera har vært skjult, sier han.

Bakeriet må gjennomgå og forbedre varsling av overvåkingen, og redusere kamerabruk rundt butikkdisken. Kameraer som fanger opp kafébord for gjester skal fjernes.

I et tilsvar opplyser United Bakeries at kameraovervåkingen ble fjernet kort tid etter et møte med Datatilsynet, og at alle opptak er blitt slettet. Bakeriet opplyser at overvåkingen fant sted for å avdekke lommetyverier, og at det er skiltet med overvåking. Ingen av de ansatte har ytret seg negativt mot overvåkingen, og det opplyses i alle arbeidskontrakter om at det er kameraovervåking, skriver United Bakeries i tilsvaret. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.