JUSS OG SAMFUNN

Bøtelagt for prisjuks med pc-komponenter

Skal ha forsøkt å skjule kartellvirksomheten ved å møtes på kinoer.

DVD-drev fra Sony NEC Optiarc fra den perioden som prissamarbeidet skal ha pågått. I dag er det langt fra selvfølgelig at pc-er har optisk drev, men slik var ikke på slutten av forrige tiår, da prissamarbeidet skal ha foregått.
DVD-drev fra Sony NEC Optiarc fra den perioden som prissamarbeidet skal ha pågått. I dag er det langt fra selvfølgelig at pc-er har optisk drev, men slik var ikke på slutten av forrige tiår, da prissamarbeidet skal ha foregått. Bilde: Sony Optiarc
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2015 - 13:38

EU-kommisjonen kunngjorde i går at den har gitt en gruppe på åtte leverandører av optisk diskenheter, altså enheter for optiske plater som CD, DVD og BD, en samlet bot på 116 millioner euro, drøyt 1,07 milliarder norske kroner.

Bakgrunnen for boten er at leverandørene skal ha koordinert sin atferd i forbindelse med anskaffelsesanbud på optiske drev til pc-er fra Dell og HP. Dette er ifølge kommisjonen en brutt på EUs konkurranselovgivning.

Kinoer og parkeringsplasser

– Millioner av EU-borgere bruker hele tiden enheter med optiske diskdrev, for eksempel nå de lagrer sine favorittbilder på en plate, sier kommissæren med ansvar for EUs konkurransepolitikk, Margrethe Vestager, i en pressemelding.

– Det er viktig å opprettholde konkurransen i disse markedene. Dagens avgjørelse viser nok en gang at kartellmedlemmer ikke kan unngå bøter bare ved å holde møtene sine på kinoer og parkeringsplasser utenfor Europa, mens de selger sine produkter i Europa, fortsetter hun.

De åtte selskapene er Philips, Lite-On, Hitachi-LG Data Storage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony Optiarc og Quanta Storage, i tillegg til Philips & Lite-On Digital Solutions.

Les også: EU etterforsker Qualcomm

Immunitet

Av disse er det bare Philips har hovedkontor i Europa. Selskapet skal sammen med Lite-On og deres felles joint venture, Philips & Lite-On Digital Solutions, ha fått full immunitet fordi disse selskapene var de første til å avsløre kartellet for kommisjonen.

Hitachi-LG Data Storage skal ha fått strafferabatt på 50 prosent på grunn av dets bidrag under etterforskningen. Prissamarbeidet skal ha pågått mellom juni 2004 og november 2008.

Den største boten, på drøyt 41,3 millioner euro, er dermed gitt til Toshiba Samsung Storage Technology. Den minste, pålydende drøyt 7,1 millioner euro, er gitt til Quanta Storage.

Russland: Vil rive ut innmaten i Android 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.