Bowie slipper helt album på nett

For første gang i historien slipper en av de veletablerte stjernene i musikkbransjen et helt album via Internett. Slippet skjer to uker før den kommer i butikken.

For første gang i historien slipper en av de veletablerte stjernene i musikkbransjen et helt album via Internett. Slippet skjer to uker før den kommer i butikken.

Rocke- og multimedieartisten David Bowie fortsetter sitt korstog for den digitale teknologien. Allerede ved come-backet på 80-tallet med "Let's Dance"-albumet og den påfølgende turnéen i 1983 ("Serious Moonlight") foregikk all kommunikasjon per e-post.

I 1988 ble den første nyhetsgruppen med Bowie opprettet og i 1997 kom den første nedlastbare singelen på web. I 1998 ble BowieNet, en aksesstjeneste lansert.

Og nå kommer altså artisten 21. september med ti sanger via web i nedlastbart format. Sammen med plateselskapet Virgin Records skal albumet "house..." slippes i to uker før den kommer på salg i butikken. Den 4. oktober stoppes muligheten for nedlasting fra de over 50 utsalgene (inkludert Tower Records og Virgin) som via nettet kommer til å tilby "house...".

4. oktober starter salget av CDen i Storbritannia og dagen etter i USA.

Nedlastingen vil inneholde et bonusspor eksklusivt for nettet.

Mot å betale en viss sum via kredittkort vil internettbrukere kunne laste ned de 11 sangene til harddisken sin. Ifølge Associated Press skal det være lagt hindringer i veien for å kopiere sangene over på lagringsmedier som uinnspilte CDer - uten at nyhetsbyrået går nærmere inn på hvordan dette er lagt opp.

Hvert enkelt utsalg kan selv bestemme hvor mye de vil ta for nedlastingen, men uansett vil det bli billigere enn kjøp av CD-en.

Bowie har bevisst valgt å skygge unna det omstridte MP3-formatet, sannsynligvis etter press fra Virgin som sammen med andre plateselskap har dannet Secure Digital Music Initiative (SDMI). SDMI er den globale interesseorganisasjonen som består av teknologi- og plateselskaper som skal ta opp kampen med MP3-piratene.

Derfor vil Bowie benytte seg av Liquid Audio og Microsofts Audio 4.0, selv om det ikke er disse standardene som SDMI har sortert ut som hovedformat i kampen om nedlastbar musikk. Begge selskapene vil etablere teknisk brukerstøtte i forbindelse med plateslippet den 21. september.

Visedirektør i Virgin Worldwide, Nancy Berry, sier i en pressemelding at de synes det er spennende å være pionerer i den digitale utviklingen, men understreker at denne måten å legge opp salget på ikke er noen indikasjon på hvordan Virgin akter å drive forretning i fremtiden.

David Bowie selv håper imidlertid at dette vil ha større implikasjoner enn hva Virgin tør å si:

- Jeg kan ikke understreke nok hvor fornøyd jeg er ved å ha muligheten til å bringe musikkindustrien nærmere prosessen med å få digital nedlasting til å bli normen, ikke unntaket, sier Bowie i en pressemelding.

- Vi er alle klar over at disse bredbåndsmulighetene ikke er tilgjengelig for det brede lag av befolkningen. Likevel - akkurat som farge-TV og videofilmer krevde første steg for å få industrien til å utvide konsumenttilbudet - håper og tror jeg at dette lille skrittet vil føre til større skritt både for meg selv og andre som i lengden vil resultere i at konsumentene får større utvalg og bedre tilgjengelighet til musikken de liker aller best.

Til toppen