JUSS OG SAMFUNN

Boxman i rettighetsgråsone

Musikkbutikken på Internett Boxman kan få en kjemperegning fra opphavsrettighetsorganisasjonen TONO. I utgangspunktet trodde Boxman det holdt med en avtale med plateselskapene, men fikk et sjokk da de forsto at "uten avtale med TONO - intet nettsted".

Hilde Nyman
21. aug. 1998 - 16:33

Boxman legger ut lydfiler på 30 sekunder som gir en smakebit av en sang på en plate, som en service til kunden. Ifølge Ole Norheim, administrerende direktør for Boxman Sverige, er bruken av lydsnutter klarert opphavsrettslig sett med plateselskapene.

- Lydfilene på Boxman er av så dårlig kvalitet at det gir begrenset lytterglede. Men vi betaler rettighetskroner hvis vi må, selv om det hadde vært blodig urettferdig. Dette er et kaotisk marked, og det er en oppgave for Boxman å presse på i gråsonen til lovverk og regler kommer, sier Norheim til digi.no.

Juridisk konsulent Inger Elise Mey i TONO bekrefter overfor digi.no at Boxman har prøvd å komme i kontakt med opphavsrettighetsorganisasjonen siden mandag i denne uken.

- Vi snakket med Boxman i går, og de fikk en hastelisens som gjaldt konserten de skulle overføre på Internett. Vi har også oversendt en standardavtale som dekker resten av tjenesten, og bruken av lydsnutter der. Vi skal snakke nærmere med Boxman førstkommende mandag, så får vi se hva slags avtale vi inngår, og hvor mye dette skal koste. Det er i dag ulovlig å legge lydsnutter ut på Internett uten en avtale med TONO, understreker Mey.

Reglene er klare; har et nettsted totalt mer enn 90 minutter med lydsnutter, må TONO inn i avtaleforhandlinger.

- Man kan jo raskt regne ut at for eksempel 1.000 lydsnutter á 30 sekunder blir en god del timer. Så lenge det er intensiv utnyttelse av lyd, må det forhandles. Foreløpig har vi inngått en avtale med symbolsk tariff med Boxman, sier Mey til digi.no.

- For å publisere musikk må man ha to avtaler; én med plateselskapet, som har produsentrettighetene, og én med TONO, som har opphavsrettighetene, forklarer Mey. Hun avviser at det holder med kun en avtale med artistens plateselskap, som det ble sagt på Boxmans pressekonferanse i går.

- Vi har stengt mange steder som bryter de opphavsrettslige lovene; VG-listen og Dagbladet er to eksempler. Seriøse aktører som bruker lydfiler, har en avtale med TONO, sier Mey.

Direktør for Boxman i Norge, Marianne Løvdal forteller at man ble litt overrasket over de strenge TONO-reglene.

- Egentlig ble jeg sjokkert. Det forundrer meg at plateselskapet sa det var greit, når vi faktisk trenger en avtale med TONO. Jeg må si jeg synes det er et gammeldags system. Disse reglene er skrevet for en annen verden enn Internett. Likevel synes jeg det er greit vi har TONO, men de også må tenke på kunden. Det er negativt for artisten om kunden ikke får høre på et lydklipp fra en plate, mener Løvdal.

Hun tror ikke den opphavsrettslige avtalen med TONO kommer til å bli særlig dyr, da hun har fortsått reglene dithen at det er kun hvis man har over 90 minutter med musikk fra de enkelte artister, at man må inn i forhandlinger. Men dette er altså ikke riktig.

Under pressekonferansen i forbindelse med åpningen av Boxman torsdag, uttalte Løvdal at målet er å legge ut lydsnutter fra alle sanger på de viktigste platene. Hva som er de viktigste platene er imidlertid noe mer usikkert.

Boxman var nede fra torsdag natt og utover fredagen på alle de tre nettstedene i Norge, Sverige og .com. Årsaken opplyser Løvdal er at de skiftet fra fire til åtte servere. Pågangen på det norske nettstedet var stor det første døgnet, skal man tro Løvdal. Det kom inn i overkant av 400 ordre i løpet av premieredagen, ifølge Boxman-direktøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.