BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bråbremser IT-kjøp til høsten

Mange av de største norske selskapene, deriblant Hydro, Telenor, Statoil og DnB, reduserer kraftig på IT-innkjøp fra neste sommer. Da er selskapene ferdige med å rette år 2000-problemet og vil ikke røre det som virker, viser en undersøkelse digi.no har gjennomført.

Jørgen Christiansen og Einar Ryvarden
16. des. 1998 - 11:44

Mange av de største IT-kundene i Norge planlegger store reduksjoner i sine IT-innkjøp sommeren 1999. Årsaken er at de store selskapene da er ferdig med rettingen av år 2000-problemet og ikke vil ta sjansen på å forstyrre sine datasystemer med nye endringer. Derfor reduserer selskapene innkjøp og innføring av nye IT-systemer.

Dette er dårlige nyheter for IT-leverandører som Merkantildata, IBM og Ark som er totalleverandører til de største kundene. Knut Holmen, direktør i DnB, tror mange leverandører vil oppleve et hektisk salg på vårparten for så å måtte ta til takke med en svært stille sensommer og høst. Han får følge av mange andre bransjefolk digi.no har snakket med.

- Som de aller fleste andre store IT-brukere vil vi fryse all implementering av nye IT-systemer i august, sier Holmen. Dette kan nok bety en betydelig svikt for enkelte leverandører, men vi stopper ikke utviklingen av nye IT-systemer, sier Holmen, som derfor ikke tror høsten vil bremse konsulentnæringen.

Dette poenget støttes av Telenor Bedrift.

- Vi antar at det vil bli store forskjeller i salg av programvare og maskinvare mellom første og andre halvår 1999, med merkbart lavere salg i andre halvår. På den annen side kan det bli en meget god høst for rene konsulenttjenester, sier informasjonsdirektør Jan Kristensen i Telenor Bedrift.

Telenor indikerte overfor digi.no allerede i mai måned at det ville bli full stopp i programvareimplementeringen etter 1. juli 1999. Da var det bare snakk om teleutstyr - nå tråkker konsernet også på bremsen for andre IT-investeringer.

- Vi vil nok gjøre endringer på IT-siden også etter 1. juli, men alle endringer og nyinvesteringer må gjennom rutiner for det vi kaller "clean management". Dette vil helt klart sette en brems på hva vi kan tillate oss av endringer og nyinvesteringer, sier år-2000 ansvarlig i Telenor Kjell Engen.

Også Statoil vurderer å gjennomføre en "IT-frys" utover høsten, men peker på at selskapets store SAP-prosjekt ruller videre. Hvis vi gjennomfører en fullstendig frys, vil det føre til en betydelig reduksjon i våre IT-prosjekter, sier Kai Nielsen, informasjonssjef i Statoil til digi.no.

Også NetCom setter på håndbrekket til høsten.

- Vi fryser mest mulig av IT-systemene våre. For å beholde kontrollen må alle endringer godkjennes sentralt. Det legger nødvendigvis en demper på endringene, forteller IT-direktør Harald Næss i NetCom. Ifølge Næss utsetter NetCom det som kan utsettes av nye prosjekter til etter tusenårsskiftet.

- Det gjør vel alle? svarer direktør Bjørn Vold i Norsk Hydro på spørsmål om IT-investeringen vil reduseres i annet halvår 1999. Vold vil imidlertid ikke kvantifisere denne effekten for Norsk Hydro.

Hos Saga Petroleum har man ikke tatt stilling til denne problemstillingen ennå: - Vi har foreløpig ikke satt akkurat denne problemstillingen på dagsorden, men det vil helt klart være et aktuelt moment også for oss sier Bernhard Folk Talgø i Saga Petroleum.

Talgø mener det ikke er problematisk å kjøpe ny maskinvare, men er noe mer skeptisk til innkjøp av ny programvare. Et vesentlig poeng er at selv om nye systemer er år 2000-sikret forventer Talgø at det vil gå med mye ressurser til internt kontrollarbeid. Dermed blir det mindre ressurser tilgjengelig til å ta seg av nye prosjekter.

Men ikke alle store selskaper er enige i at IT-innkjøpene må dempes sterkt. Forsikringsbransjen er mer optimistisk og mener den har så god kontroll på år 2000-problemet at man ikke trenger å ta en langvarig IT-pause fra sensommeren av:

- Vi planlegger ingen generell stopp, men har forsøkt å redusere antall prosjekter til høsten. Våre leverandører vil derfor bare merke år 2000-effekten i mindre grad, sier Rolf Corneliussen, IT-direktør i Storebrand.

- Vi føler vi har så god kontroll på år 2000-problemet at vi ikke trenger å stoppe innføringen av nye IT-systemer eller forandringer i våre eksisterende systemer der det kreves, sier Bjørn Bergquist, IT-direktør i Gjensidige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.