– Bradley Manning drevet av ren arroganse

Aktor presset på da rettsaken startet.

– Bradley Manning drevet av ren arroganse
Bradley Manning blir ført ut av den militære domstolen i Fort Meade i Maryland. Han risikerer 21 års fengsel for å ha lekket enorme mengder sensetive data fra amerikansk forsvar til Wikileaks. Bilde: Alex Wong/Getty Images/All Over Press

Washington (NTB-Reuters-DPA): Bradley Manning var drevet av ren arroganse da han lekket hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter, sier aktor i krigsrettssaken mot ham. Forsvareren sier Manning var naiv.

Manning risikerer å bli sittende i fengsel livet ut hvis han blir funnet skyldig etter tiltalen i saken som ble innledet mandag. Aktor Joe Morrow sa i sitt åpningsinnlegg i rettssalen i Fort Meade i Maryland at Manning gikk fiendens ærend.

– Dette er det som skjer når arroganse faller sammen med tilgang til hemmeligstemplede opplysninger, framholdt Morrow.

– Det som skjedde, var til stor hjelp for våre motstandere og våre fiender, tilføyde han.

Fritt tilgjengelige?

Han sa også at Manning kommuniserte direkte med nettstedet WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange før han lastet ned opplysningene. Forsvareren David Coombs sa på sin side at mange av opplysningene var allerede var fritt tilgjengelige på internett før WikiLeaks brakte dem.

– Da dette skjedde, var Bradley Manning en ung og naiv mann, som mente det godt med det han gjorde, sa Coombs. Ifølge forsvareren håpet Manning at USAs befolkning ville endre holdning til krigen i Irak hvis opplysninger om hva som skjedde der ble alminnelig kjent.

Manning sa seg delvis skyldig etter tiltalen i rettsmøtet mandag. Utenfor rettssalen, som ligger inne på et militært område, protesterte demonstranter mot rettssaken, og det var satt i verk strenge sikkerhetstiltak.

«En helt»

«Bradley Manning er en helt», sto det på ett av bannerne som demonstrantene bar, mens de ropte slagord som «Slipp Bradley fri». Amerikanske og utenlandske mediefolk sto i kø i to timer for å passere sikkerhetskontrollen og slippe inn i rettslokalet.

Tiltalen mot Manning er på 21 punkter, og det mest alvorlige av disse lyder på at han har hjulpet fienden. Det vil i klartekst si at han anklages for å ha bistått terrornettverket al-Qaida og dets daværende leder Osama bin Laden.

Manning medgir at han var kilden til WikiLeaks' lekkasjer av over 700.000 hemmeligstemplede amerikanske regjeringsdokumenter. Aktoratet har varslet at det vil kalle inn over 100 vitner, og rettssaken ventes å pågå i alle fall til slutten av august.

Ikke bekreftet

WikiLeaks har aldri bekreftet at dokumentene, som ble gjengitt i flere store internasjonale medier, kom fra Manning. Den menige soldaten har selv sagt at han lekket dokumentene for å sette i gang en debatt i USA om landets utenrikspolitikk og militære strategi.

Det dreier seg blant annet om strengt hemmelige papirer fra det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet. Den 25 år gamle Manning risikerer en dom på inntil 154 års fengsel, i praksis fengsel til han dør.

Dommeren i saken, oberst Denise Lind, varslet i mai at hun vil stenge dørene under deler av rettssaken. Mediene og det øvrige publikum vil ifølge Lind ikke få være til stede under deler av bevisførselen der hemmelige opplysninger skal legges fram.

Manning, som arbeidet med å analysere etterretningsmateriale, ble pågrepet i mai 2010 mens han tjenestegjorde i Irak. Han ble anklaget for nedlasting av hemmelige opplysninger fra etterretningstjenester, diplomatiske rapporter og videoopptak av kamphandlinger. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: