Bransjeindikator i akselererende fall

Salget av elektroniske komponenter forespeiler IT-bransjens utvikling. Det peker én vei.

Bransjeindikator i akselererende fall

Salget av elektroniske komponenter forespeiler IT-bransjens utvikling. Det peker én vei.

Bransjeorganisasjonen Semiconductor Industry Association (SIA) leverer hver måned en oversikt over utviklingen på det globale markedet for halvlederkomponenter, det vil si elektroniske brikker som prosessorer og minne. Siden oversiktene gjelder komponenter som inngår i alle typer elektroniske apparater, fra musikkspillere og mobiltelefoner til pc-er og server, blir de sett på som indikatorer på hva hele IT-bransjen har i vente.

Analysen for oktober ble offentliggjort i går. Den er ikke lystig lesing.

Sammenliknet med oktober i fjor, falt omsetningen av halvlederkomponenter med 2,4 prosent til 22,5 milliarder dollar. Det sekvensielle fallet, det vil si sammenliknet med september i år, er 2,1 prosent.

Minnebrikker, både DRAM (til pc) og flashminne (til mobiltelefoner og musikkspillere), har vært under sterkt prispress de siste månedene. Trekker man fra minnebrikker, ligger omsetningen av halvlederkomponenter 3,8 prosent over nivået for et år siden, men svikter med 1,4 prosent sekvensielt.

Prisfallet på minnebrikker er dramatisk. Omsetningen av DRAM-brikker ligger 14 prosent under nivået fra oktober i fjor, mens leveransene økte med 73 prosent. De tilsvarende tallene for flashminne av typen NAND er 41 prosent lavere omsetning og 123 prosent høyere leveraner.

SIA-sjef George Scalise sier i en kommentar at nedturen i september fortsetter i oktober, og at man må forvente videre nedgang i 2009. Pc-er og mobiltelefoner står for rundt 60 prosent av det samlede markedet for halvlederkomponenter.

– I 2009 tror vi det vil bli levert 5 prosent færre enheter enn i 2008. Nedgangen i mobiltelefoner er spådd til 9 prosent, sier Scalise.

Tabellen og grafikken nedenfor forteller sitt.

    Les også:

Til toppen