Bransjen avviser Gallups varsel om dårligere tider

IT-sjefer i store norske bedrifter har fortalt Gallup at de ikke orker å øke investeringene i 2000. Bransjens svar er at det MÅ bli vekst når alle skal satse hardt på Internett.

IT-sjefer i store norske bedrifter har fortalt Gallup at de ikke orker å øke investeringene i 2000. Bransjens svar er at det MÅ bli vekst når alle skal satse hardt på Internett.

I en undersøkelse fra Norsk Gallup, sier norske bedrifter at de vil ikke vil øke IT-budsjettene i år slik de har gjort de tidligere årene. Det ville ramme bransjen hardt dersom tallene stemmer.

I slutten av 1998 sa 44 prosent av bedriftene at de ville øke og 8 prosent ville kutte sine IT-budsjetter for 1999. I desember nå sa 32 prosent at de ville øke og 15 prosent ville kutte i år, forklarer Svein Thalberg i Norsk Gallup til digi.no.

- Det er de aller største som sier de vil holde budsjettene stille, mens de små bedriftene vil investere mer, forteller Thalberg.

Men bransjen tror ikke på Gallup-tallene. IT-sjefene har ikke fått ryddet hjernen og skrivebordet for år 2000-problemet.

- Vi tror veksten for IT-bransjen i 1999 lå på rundt 10 prosent og vi tror det vil gjenta seg i år, sier Endre Rangnes, administrerende direktør i IBM Norge og får støtte fra flere andre bransjetopper.

Eivind Kinck, viseadministrerende direktør i EDB Business Partner og Jens Rugseth, sjef i Getronics (tidligere Ark/Cinet) mener IT-sjefene ennå ikke har fått oversikt. De angir derfor alle 7-10 prosent som et anslag for året.

De nye prosjektene
Bransjesjefene mener bedriftene nå vil kaste seg over prosjekter med:

Internett-handel

Salgssystemer (CRM)

Tele/data-integrasjon

WAP-systemer

Windows 2000

Nomade-løsninger

- Kanskje første kvartal kan bli litt stille, men så vil det ta seg opp kommer opp igjen, sier Kinck til digi.no.

Rugseth mener tallene som bedriftene oppgir, heller gjenspeiler et ønske om å spare penger, særlig fordi det var så kostbart å rette år 2000-problemet.

- Administrerende direktør og IT-sjefene må se de nye prosjektene før de skjønner fornuften og sier ja, mener Rugseth.

De tre bransjesjefene mener det nå skjer en slags stafettveksling. I tillegg til år 2000-problemet, brukte svært mange bedrifter 1999 til å skifte ut sine økonomi og logistikk-systemer (ERP). Men når IT-sjefene de neste ukene får ryddet pultene sine, setter de for alvor i gang prosjekter de har ventet med.

Rugseth, Kinck og Rangnes peker alle ut forretningsdrift over Internett som lokomotivet.

- De fleste bedrifter skaffet seg en enkel Internett-tjeneste. Nå skal de skal de starte utveksling av informasjon med sine partnere og salg over Internett, sier IBM-sjefen.

- Den store trenden er at bedriftene nå skal automatisere og effektivisere det vanlige kontorarbeidet. Dette vil skje med salg, dokument og Internett-løsninger, mener Rugseth.

(digi.no gjør oppmerksom på at Jens Rugseth i tillegg til sin lederrolle i Getronics er styreformann i Internett Kanal 1, eierselskapet til digi.no)

Til toppen