BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bransjen ber for Windows 98

Som ved lanseringen av Windows 95, forventer databransjen et betydelig løft når Microsoft slipper Windows 98. Derfor er det en svært bekymret bransje som bivåner striden mellom programvaregiganten og amerikanske konkurransemyndigheter.

Jens Kanden
15. mai 1998 - 11:17

Det er ikke bare Microsoft som er bekymret over problemene med amerikanske konkurransemyndigheter. Store deler av bransjen, med unntak av noen få Microsoft-hatende aktører (og selv de gnir seg i hendene i det skjulte over økt aktivitet i bransjen), har belaget seg på et kraftig oppsving når Windows 98 når ut til kundene.

Ikke bare har bransjen belaget seg på et oppsving, de har budsjettert med det. Jeg garanterer at folk som Eckhard Pfeiffer (Compaq), Michael Dell (Dell), og andre - allerede har tatt høyde for lanseringen i sine prognoser. Compaq - for eksempel - sliter med stagnerende vekst, og det er ingen tvil om at Pfeiffer krysser fingrene for at Windows 98 skal få fart på sakene.

En utsettelse på mange måneder som følge av de juridiske problemene til Microsoft vil være intet annet enn en katastrofe for databransjen. Den bryr seg ikke det døyt om Explorer er buntet med Windows 98 eller ikke, det som betyr noe er at Windows 98 slippes - nå! Prinsipper om fair konkurranse og tvilsom forretningspraksis kan gjerne debatteres, så lenge det ikke får noen reelle konsekvenser - som for eksempel en forsinkelse av Windows 98.

Diskmakere, minneprodusenter, PC-aktører, og programvareutviklere er alle i samme båt: Windows 98 er drivkraften for veksten i andre halvår 1998. Folk vil trenge nye PC-er, større disker, mer minne, oppgradert programvare, raskere prosessorer osv. for å dra nytte av ny funksjonalitet eller i det hele tatt få herligheten til å fungere med akseptabel ytelse.

Microsoft er jo ikke kjent for å lage elegant, plassbesparende, og kjapp kode. Heri ligger den uhellige alliansen mellom Microsoft og resten av bransjen - som har gjort Bill Gates til USAs rikeste mann. Maskinvareprodusentene trenger volum for å opprettholde det vanvittige utviklingstempoet og overleve i den knalltøffe konkurransen, og maskinvareressursene som Windows krever for å fungere tilfredsstillende, gir aktørene den perfekte anledning til å selge nytt utstyr til brukerne.

Jeg tror TV-forhandlere og -produsenter ville vært rimelig fornøyde hvis NRK stadig gjorde endringer slik at man måtte bytte ut TV-en hvert annet eller tredje år å få med seg siste nytt.

Selvfølgelig blir jo all nødvendig programvare oppgradert til seneste versjon av Windows slik at man etter hvert blir tvunget til å oppgradere til siste versjon av Windows for i det hele tatt å kommunisere med omverdenen. Og da finner man ut at man har for lite minne, for liten disk, for treig PC osv.

Hele bransjen er samkjørt i jobben med å få folk til å skifte utstyr med to til tre års mellomrom, og Windows er spydspissen i dét arbeidet.

Jeg kan nesten se for meg Bill Gates: "It is a dirty job, but somebody has got to do it," smilende på vei til banken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.