Bransjen enig om Linux-standard

Ved å innføre spesifikasjoner for biblioteker og utviklingsverktøy vil bransjen gjøre Linux mer tilgjengelig.

Ved å innføre spesifikasjoner for biblioteker og utviklingsverktøy vil bransjen gjøre Linux mer tilgjengelig.

Med støtte fra firmaer som Compaq Computer Corporation, International Business Machines Corporation og Fujitsu Ltd har det nå blitt enighet om en standard for Linux-distribusjoner som gjør at de skal ble mer kompatible. Dette ble annonsert på den tredje årlige Linux Showcase & Conference i Atlanta.

Den nye standarden, som har fått navnet Li18nux, er et produkt av arbeidet fra den ideelle organisasjonen Free Standards Group, som har som mål å øke aksepten av programvare med åpen kildekode. Et steg i denne retningen er å gjøre de forskjellige Linux-distribusjonene kompatible for å gjøre dem mer brukervennlige og lettere tilgjengelig.

- Medlemmene i Li18nux, inkludert alle de store Linux-distributørene, jobber aktivt mot globalisering av Linux-distribusjoner som støtter Li18nux 2000-spesifikasjonene. Jeg håper at en global Linux-distribusjon som støtter flere språk simultant vil være tilgjengelig før slutten av 2000, sier Akio Kido, styremedlem i Li18nux, til FSG.

Støttespillerene i denne prosessen vil alle støtte standarden, og i første omgang vil det være Connectiva Linux, Japan PPC Linux Users Group, Miracle Linux Corporation, Red Hat Software, SGI, SuSE, Turbolinux, VA Linux Systems Inc, Compaq Computer Corporation, Digital Factory and Kondara Project, Fujitsu, Htatchi og International Business Machines Corporation.

Spesifikasjonene innebærer blant annet av utviklere vil kunne jobbe med standardiserte verktøy, kjerner og biblioteker som vil la dem fungere på tvers av distribusjoner, sier Scott McNeill til Computerworld.

- LDPS (Linux Development Platform Specification) er den første av mange spesifikasjoner som skal hjelpe både utviklere av programvare med åpen kildekode og firmaer som tilrettelegger applikasjoner for Linux. Å ha en eneste utviklingsreferanse å jobbe utifra vil forenkle prosessen med å lage Linux-applikasjoner kraftig, sier Dan Quinlan, president i Free Standards Group, i en pressemelding.

Pressemeldingen og mer informasjon om standarden kan leses på nettstedet til Fraa Standards Group.

Til toppen