BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bransjen krangler om bredbånds-bredde

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil gi alle nordmenn bredbånd, men Tele- og TV-bransjen er uenige om bredden på bredbåndet.

13. apr. 2000 - 13:18

Bredbånd er blitt et populært ord blant politikere og Senterparti-sjef Odd Roger Enoksen var førstemann som tok til ordet for å legge en elektronisk motorvei inn i alle norske hjem. Senere har statsminister og Arbeiderparti-sjef Jens Stoltenberg trykket idéen til sitt hjerte.

Les om Enoksens forslag og bransjens reaksjon
50 milliarder for bredbånd til alle
IT-bransjen lanserer plan mot Enoksen
Bransjen vender tommelen ned for kommunalministerens fibernett
Enoksen har flere ganger utrykt at målet er en linje på hele seks megabit til alle norske husstander, med strek under alle. Men IT- og Telebransjen er ikke enige om definisjonen av ordet bredbånd, ei heller om hva som trengs og hvor fort.


En ringerunde til tre av de dominerende aktørene på bruk og drift av høykapasitetslinjer i Norge avslører store sprik. Men en ting er de enige om - det er ikke så interessant å prate om antall bits i sekundet.

- Det er ikke så stort behov for å surfe raskere. Bredbåndsnett skal transportere video og andre interaktive tjenester. Spørsmålet blir heller hvilke krav man skal sette til bildekvalitet, sier Arne Cartridge, informasjonssjef i Nextra (tidligere Telenor Nextel). Cartridge får støtte av Chello-sjef Jo Dissen og Erik Nord, strategidirektør i Telenor Satellitt- og TV-distribusjon.

Internett-over-kabel-tjenesten Chello har ikke definert noen grense, men har etablert en tjeneste som gir 300 kilobit i sekundet. Men dette klarer selskapet bare fordi det bruker kabelnettet til UPC (tidligere Janco). Her er de alene om trafikken og har servere som er dimensjonert for oppgavene.
- Med 300 kilobit gir vi store vinduer med video og stereolyd. Vi mener at med 800 kilobit i sekundet kan vi servere fullskjerm video med full kvalitet, sier Dissen til digi.no.

På dagens norske Internett tror Dissen det er vanskelig å få høyere fart enn en ISDN-linje. Det er heller ingen som har satt opp servere som kan levere store videobilder. Chello lar blant annet brukere se på nyhetene til TV 2 og NRK når de vil.

- Vi og en rekke andre aktører holder på å bygge ut bredbåndsnett. Og man kan diskuterer om de mest grisgrendte strøk trenger støtte for å få det samme.

- Eierne av tv-sendingene, blant annet NRK og TV 2, har mye å si. Det hjelper jo ikke med en linje dersom du ikke har innhold. Vi mener at du vil få fjernsynskvalitet med en linje på fire megabit i sekundet, men NRK ønsker seg kvaliteten du får med seks megabit, forteller Nord til digi.no.

Nextra kaller alt over ISDN for bredbånd.
- Tjenesten for å bruke et skikkelig bredbåndsnett er ikke på plass i dag. Kapasiteten skal opp, men vi trenger ikke seks megabit til hver husstand, det blir alt for dyrt. Vi tror det er næringslivet som bør og vil styre utbyggingen, basert på behov for å jevne ut de store avstandene i Norge, hevder Cartridge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.