Brasil-aviser boikotter Google

Lei av trafikk-snyltende yankees.

Brasil-aviser boikotter Google
De fleste brasilianske nettaviser ønsker ikke lenger at deres nyhetsartikler skal være tilgjengelige gjennom Google News. Bilde: PantherMedia / Stanislav Paramonov

Alle de 154 medlemmene av Associação Nacional de Jornais (ANJ), den nasjonale avisforeningen i Brasil, har fulgt foreningens anbefaling om å nekte Google å bruke avisenes innhold til Google News. Dette skriver BBC News.

Årsaken er ifølge ANJ at Google ikke vil betale for innholdet, og at bruken av innholdet i Google News skal ha trukket lesere vekk fra nettavisene.

Siden desember 2010 har de brasilianske avisene som et eksperiment latt Google News vise tittel og ingress, men også de fem første linjene av brødteksten til nyhetsartiklene. Målet var å få brukerne til å klikke på selve nyhetsartikkelen etter å ha lest den første smakebiten. Men ANJ sier til BBC News at dette ikke var vellykket.

Google-representanten Marcel Leonardi skal under et nylig American Press Association-møte i São Paulo ha sagt sammenlignet ANJs krav med å kreve avgift av en taxisjåfør som frakter turister som vil spise middag ved en gitt restaurant.

Ifølge BBC News medfører ikke beslutningen til de ANJ-tilknyttede avisene at det ikke lenger er mulig å finne nyhetsinnhold fra de brasilianske i Googles søketjeneste.

I flere europeiske land, blant annet Belgia, Frankrike og Tyskland, er lover innført eller planlagt som gjør det mulig for utgivere av nettaviser å kreve betalt av søketjenester dersom disse indekserer avisinnholdet.

Google har ikke gått med på å betale i noen av tilfellene, og det er ikke lenger mulig å finne nyhetsartikler fra mange belgiske aviser gjennom blant annet Googles søkemotor.

Det er uklart i hvilken grad utestengelsen av søketjenestene har bidratt til mer trafikk hos de aktuelle nettavisene.

    Les også: