Brasiliansk milliardinvestering

Miliarder av kroner står på spill for svenske Telia fredag. Da avgjør nemlig den brasilianske regjeringen hvem som får lisensen for mobiltelefoni i delstaten Sao Paulo. Vinneren ventes å måtte betale ti milliarder kroner for lisensen.

Miliarder av kroner står på spill for svenske Telia fredag. Da avgjør nemlig den brasilianske regjeringen hvem som får lisensen for mobiltelefoni i delstaten Sao Paulo. Vinneren ventes å måtte betale ti milliarder kroner for lisensen.

Telia er med på budrunden der regjeringeni Brasil har fastsatt laveste mulige bud til omlag fire milliarder kroner. Markedet regner imidlertid med at vinnerbudet vil ligge rundt ni-ti milliarder kroner.

Telia Overseas kastet seg inn i lisenskampen i vår, og ble fryktelig skuffet da Telia-konsortiet i juni fikk beskjed om at de var utestengt fra budgivningen "av formelle årsaker", skriver Dagens Industri. Telia anket imidlertid avgjørelsen til brasiliansk høyesterett, som i juli ga Telia Overseas klarsignal til å konkurrere om lisensen. "Prinsipprytteri", kalte domstolen avvisningen av Telia-budet.

Telia-konsortiet hadde da investert 56 millioner svenske kroner bare i prospektutarbeidelsen. Men det hjalp lite. Amerikanske Bell South fikk den første lisensen i stor-Sao-Paulo, som gir selskapet rett til å drive mobilnett i et område med hele 17 millioner innbyggere.

Fredagens lisenstildeling handler om retten til å bygge og drifte et mobilnett i Sao Paulos innland - en lisens som den brasilianske regjeringen har bestemt minimum skal koste 4,5 milliarder svenske kroner. Men det ligger an til et heftig overbud i forhold til minimumsprisen. Markedet spår en salgssum i størrelsesorden ni-ti milliarder kroner for lisensen, som foruten Telia kan bli tildelt fem konsortier ledet av amerikanske Air Touch, Southwestern Bell og AT&T samt Bell Canada og brasilianske Suzano.

Prisen presses ytterligere opp av den brasilianske utviklingsbanken BNDES som tilbyr 100 prosent finansiering (mot 70 prosent tidligere), en tilbakebetalingstid på mellom fem og ti år og tilbud om låneforskudd selv før banken har analysert prosjektet, skriver Dagens Industri.

Med start i delstaten Bahia skal privat mobiltelefoni etter planen begynne å fungere i Brasil allerede i desember.

For å få en global dimensjon over sin virksomhet er Telia med i Unisource som igjen er deleier i WorldPartners der Telia har et nært samarbeid med AT&T. Utenfor Europa virker Telia gjennom datterselskapet Telia Overseas - et selskap hvis hovedvirksomhet er å investere i og utvikle operatørsatsinger i vekstområder - hovedsaklig på mobiltelefoniområdet.

Til toppen