RESULTATERFINANS

Bråstopp for IT

Etter tre uker med kontinuerlig oppgang snudde trenden for IT-indeksen torsdag. Nedgangen på knappe én prosent var i hovedsak styrt av nedgang i markedet generelt.

Eirik Flaa
26. mars 1998 - 18:09

Etter eksplosiv vekst på nesten tre prosent onsdag, falt IT-indeksen noe tilbake torsdag. Nedgangen på 0,98 prosent er for IT-indeksens del det første fallet siden onsdag for tre uker siden. Indeksen stoppet i dag på 1487,9 poeng.

Totalindeksen falt med 0,3 prosent og endte på 1366,2 poeng. Utviklingen i de to indeksene forløp nokså likt, med positiv åpning og tiltakende svekkelse utover dagen.

Nedgangen i IT-indeksen var likevel ikke kraftig nok til å være entydig. Mindre selskaper som Logisoft og SuperOffice la på seg med henholdsvis fire og 3,2 prosent og endte på respektive 39,50 og 16 kroner. Typisk er dette selskaper som ikke har utmerket seg med store kurshopp de siste ukene. Mer oppgang de siste ukene har det vært for Tandberg, og selskapet fortsatte å stige torsdag til tross for at markedet den siste tiden har vært skeptisk til selskapets ensidige satsing på ISDN som kommunikasjonsstandard i sitt videokonferanseutstyr.

- Jeg kan ikke finne noen grunner til at aksjen fortsatt skal legge på seg, selskapet bruker langt mindre ressurser på utvikling enn sine konkurrenter og dette er et dårlig signal på lengre sikt, sier en analytiker til digi.no. Analytikeren er langt mer positiv til Evercom, som med en kurs på 38 kroner fortsatt er en av markedets billigste aksjer på PE98-tall.

- Evercom er priset til en PE rundt 10. Dette er svært billig, og sammen med innfusjonerte Network i Sverige ser jeg gjerne at selskapet kan vokse raskere enn markedet, sier en analytiker til digi.no. Evercom-aksjen la på seg med 50 øre og landet på 38 kroner torsdag.

Til tross for lyspunktene var det likevel på taperlista IT-selskapene gjorde seg mest bemerket torsdag. Volatile Alphatron, som var gårsdagens børsvinner, ble dagens taper blant IT-selskapene med en nedgang på 8,2 prosent til 1,01 krone.

Også Sysdeco falt tilbake torsdag, og kompenserte dermed for onsdagens underlige oppgang da selskapet meldte om feilfakturering av inntekter i 1997-regnskapet. Også Opticom falt tilbake torsdag. Selskapet har vært en av vinnerne de siste tre ukene, og med sin spekulative profil reflekterer kursutviklingen i det mange betrakter som en real børsboble i stor grad den rådende risikovillighet i markedet. Nedgangen torsdag var på 16 kroner og aksjen landet på 212 kroner.

- Opticom-aksjen vil trolig ligge et sted mellom 100 og 300 kroner inntil teknologiens potensial blir bekreftet eller avkreftet, sier analytikeren.

Nedgang ble det også for Tandberg Data-aksjen som falt med et par kroner til 95,50 kroner.

- Det store spørsmålet her er hvilket selskap Tandberg Data skal kjøpe. Kandidatene, slik jeg ser det, er alfor store og dyre, sier analytikeren.

Torsdagens omsetning av aksjer og grunnfondsbevis falt noe tilbake i forhold til i går, og landet på 1,66 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.