Bravida-sjef fikk 15 millioner i 2002

Konsernsjef Jan Kåre Pedersen i Bravida mottok 15 millioner kroner i lønn og godtgjørelser i 2002, samme år som 1.000 ansatte i konsernet mistet jobben.

Konsernsjef Jan Kåre Pedersen i Bravida mottok 15 millioner kroner i lønn og godtgjørelser i 2002, samme år som 1.000 ansatte i konsernet mistet jobben.

Ifølge NRK har Pedersen aldri tjent mer penger i Bravida enn han gjorde i fjor. I tillegg til lønn og en bonus på 900.000 kroner som stammer fra det gode året 2001, mottok Pedersen 5,4 millioner kroner i pensjonspenger og 5 millioner kroner for et opsjonsprogram som aldri ble gjennomført.

Alle de fire ansatterepresentantene i Bravida-styret stemte imot da millionutbetalingen ble styrebehandlet i fjor.

"Dårlig signal"

–I en nordisk sammenheng er ikke Pedersens grunnlønn ekstremt stor, men den samlede utbetalingen på 15 millioner kroner er ekstremt stor og sender et forferdelig dårlig signal til de ansatte i Bravida og arbeidsfolk generelt, sier konserntillitsvalgt Trond Berg-Hansen som representerer de LO-organiserte i Bravida-styret, til NTB.

I fjor mistet over 1.000 ansatte i Bravida jobben, og mandag ble det klart at ytterligere 950 må gå i det delvis Telenor-eide konsernet. Selv om rekordutbetalingen ble realitetsbehandlet i styret i fjor, tror ikke Berg-Hansen de ansatte i bedriften kjente til toppsjefens gode år.

–Vi har ikke gått til gutta på gulvet og fortalt om dette, fordi vi må respektere styrereglene og aksjeloven som gir oss taushetsplikt. Men det er ikke bra med ekstreme lønnsforskjeller, og vi vil fortsette å jobbe for at lederlønningene i Bravida skal ha bakkekontakt, sier Berg-Hansen.

Overrasket

Flere av de øvrige ansatterepresentantene reagerer med vantro og sinne på at konsernsjefen hentet rundt 15 millioner kroner ut av et selskap som på to år vil ha kvittet seg med nærmere 2.000 ansatte.

–Jeg synes det er helt horribelt. Det hører ingen steder hjemme. Tenk hva slags signal dette sender ut i forkant av lønnsforhandlingene denne våren, sier Sissel Hallem, hovedtillitsvalgt for de LO-organiserte i Bravida i Oslo og Akershus til NTB.

Konserntillitsvalgt for de YS-organiserte i Bravida, Rune Martinsen, sitter ikke i konsernstyret og var inntil tirsdag kveld helt ukjent med rekordutbetalingen.

–Dette var jeg overhodet ikke kjent med. Jeg må si jeg er sjokkert. Virkelig sjokkert, sier Martinsen.

Verken konsernsjef Jan Kåre Pedersen eller den øvrige ledelsen i Bravida ville kommentere utbetalingene overfor NTB tirsdag. Ifølge kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland i Bravida vil selskapets årsrapport som bli offentliggjort i midten av mai. Der vil utbetalingene til konsernsjefen kunne leses svart på hvitt.

Til toppen