BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bred allianse for talestyrt web

Motorola, SAP og Visa er blant kreftene bak V-Commerce, et initiativ for å standardisere talestyrte nettsteder, skriver New York Times.

Eirik Rossen
7. okt. 1998 - 14:37

Alliansen kommer én uke etter Motorolas kunngjøring av VoxML, Voice Markup Language. Et vesentlig poeng er å kunne bruke vanlig taletelefon til å styre ulike typer nettjenester, særlig innen kjøp og salg. For at bestemte ord utvetydig kan oversettes til web-kommandoer, må man bli enige om visse standarder. VoxML gjør det mulig å legge talestyring inn i eksisterende nettsteder, og gi tilbakemeldinger til selv minimale skjermer som på dagens mobiltelefoner.

I store og velstående språkområder har talestyring allerede gjort tilstrekkelige framskritt til å nyttes i systemer som spedisjon, aksjehandel, bank, flybestillinger og liknende. Et standardisert system for talestyrt web går et skritt framover på grunnlag av disse erfaringene. Den dagen man kan ringe et reiseselskap og spørre direkte om flyavganger til Bergen i morgen formiddag, uten å måtte taste seg gjennom et muntlig formidlet meny-tre, anses som noe man virkelig bør se fram til. (For ti år siden var dette det normale, så framskrittet må betraktes som relativt, selv om noen kanskje gleder seg over å slippe menneskelig kontakt når man ringer.)

Framskrittene i talegjenkjenning innebærer blant annet at datasystemene ikke lenger må trenes opp av hver bruker. Fra å være spesifikke for ett språk og ett individ, holder det nå med å snakke det språket systemet kan. Dessverre er det ingen som ennå har anvendt framskrittene på norsk.

Ifølge Visa, arbeides det der med prototypsystemer innen aktivering av kredittkort, melding om tap av kort, reiseplanlegging, og bank- og betalingstjenester. Tjenestene skal gjøres kommersielt tilgjengelige i løpet av neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.