FORBRUKERTEKNOLOGI

Bred allianse vil ha Linux på mobilen

Med Motorola og Samsung i spissen vil nå en bred allianse utfordre Windows og Symbian med Linux.

Det ligger store penger i å levere operativsystemer til mobiltelefoner etterhvert som stadig flere vil velge seg mer avanserte modeller som ikke bare kan ringe.

I dag dominerer det engelske Symbian på såkalte smartphones, særlig takket være Nokia og Sony Ericsson. Microsoft har forsøkt lenge med sin miniversjon av Windows og har de siste årene fått en mindre innpass, men nå kan Linux bli en større trussel.

Hittil er det Motorola som har satset mest på Linux. Men i går avduket Motorola, tre andre mobiltelefon-produsenter og to av verdens største mobiloperatører et samarbeid for å satse på Linux.

Her i Norge har ikke mobiloperatørene tatt noe aktiv rolle, men i utlandet har de kapret mer makt og mange mobiler selges med mobiloperatøren logo, ikke produsentens.

Med i alliansen er forløpig produsentene Motorola, Samsung, Nec, Panasonic og de to store operatørene Vodafone og markedsleder i Japan, NTT DoCoMo. Særlig Motorola, som er nest størst etter Nokia, gir satsningen tyngde. Motorola hadde i andre kvartal en global markedsandel på mobiler på 20,3 prosent.

Hvorfor selskapene satser på Linux sier man ikke noe om, men det er ikke vanskelig å tolke: Linux er gratis.

Både Motorola, Samsung og Panasonic har enkelte Linux-baserte mobiler i salg i dag, men har ikke satset eksklusivt på systemet. Selv Nokia, som eier halvparten av Symbian, har lansert en Linux-modell, den lille mobil/surfemaskinen Nokia 770.

Alliansen skal sette sammen en gruppe som skal lage en internasjonal versjon av Linux for mobiltelefoner. Målet er å ha pakken ferdig mot slutten av 2007.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.