BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bred støtte for Googles nye videokodek

Skal gi langt bedre YouTube-opplevelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2014 - 10:12

Google-eide YouTube skal demonstrere videoavspilling med 4K/Ultra-HD-oppløsning basert på selskapets egen VP9-kodek under CES-konferansen i Las Vegas neste uke. YouTube tilbyr slikt høyoppløst innhold allerede i dag, men da basert på H.264-koden.

Med VP9 lover YouTube bedre kvalitet og redusert mellomlagring.

– [4K og H.264, red. anm] tilbyr en fin opplevelse, men ofte er nettverket overbelastet, eller du må vente for lenge før videoen starter å spille, sier Francisco Varela, YouTubes leder plattformpartnerskap, til Variety.

– Innen 2015 skal det være slik at du blir overrasket hver gang du ser det roterende hjulet, sier Varela til Gigaom. Det vil ta en del tid før alt YouTube-innhold har blitt kodet også til VP9.

VP9 skal kunne levere video med tilsvarende kvalitet som H.264, men med betydelig redusert båndbredde. Kanskje ikke like godt som H.264-etterfølgeren H.265/HEVC. Men til gjengjeld tilbyr Google VP9-teknologien royaltyfritt, mens det i mange tilfeller kreves lisensavgift for bruk av H.264 og H.265.

En utfordring med video er at det sjelden er særlig effektivt å kode og dekode dette i programvare alene. Derfor er støtte for mange av de vanligste kodekene bygget inn i maskinvare fra mange leverandører. Spesielt er dette viktig på batteridrevne enheter, for eksempel smartmobiler og nettbrett, hvor man setter liten pris på at videoavspilling tømmer batteriet på et blunk.

Partnere

Uten slik maskinvarestøtte har ikke VP9 noen mulighet til å kunne hevde seg. YouTube har derfor, ifølge Varela, inngått partnerskap med en rekke maskinvareleverandører om støtte av VP9. Dette inkluderer ARM, Broadcom, Imagination, Intel, LG, M-Star, Marvell, MediaTek, Nvidia, Panasonic, Philips, Qualcomm, Realtek Semiconductor, Samsung, Sigma, Sharp, Sony og Toshiba. Med på listen er også Mozilla, som etter planen skal innføre støtte for VP9 i Firefox 28. Denne skal gis ut i midten av mars.

Til Techcrunch sier Varela at maskinvarestøtte for VP9 vil komme i mange av 2015-utgavene tv-er og Blu-ray-spillere, mens støtte for kodeken vil dukke opp i nye pc-er og mobile enheter i løpet av 2014.

Det at YouTube tar i bruk VP9, betyr ikke at tjenesten stenger døren for H.265/HEVC.

– Vi kunngjør ikke at vi ikke vil støtte HEVC, sier Varela til Variety. Han legger til at YouTube for øyeblikket støtter 17 ulike kodeker.

– Vi har alle disse partnerne som støtter VP9, og dette er den første neste-generasjons kodeken vi støtter. Den er åpen, royaltyfri – vi liker den profilen, sier Varela.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.