Bredbånd-giganter rydder i monster-gjeld

Kabelselskapet UPC og NTL handlet som gale på 90-tallet og investerte blant annet i Bredbåndsbolaget. Nå må UPC foreta storopprydding.

Det er ikke bare de store teleselskapene og Internett-konsulentene som gikk amok under sine handleturer på slutten av 90-tallet. Nederlandske UPC gjorde en rekke oppkjøp, blant annet av norske Janco, og ble det største kabelselskapet i Europa.

Meningen var å selge mye innhold og etter hvert bredbåndsaksess til kundene, men slik har det ikke gått. Britiske NTL investerte stort i svenske Bredbåndsbolaget som lovte å gi alle sine kunder 10 Mb Internett-linjer.

Men bredbåndsinnholdet ble forsinket og europeiske kunder kjøper ikke så mye kabelinnhold som amerikanske. Dermed klappet regnestykket til kabel- og bredbåndselskapene sammen.

UPC skal nå rydde i oppkjøpsgjelden som i dag er på hele 68 milliarder kroner (7,5 milliarder euro). Selskapet gjør nå om gjeld på seks milliarder og fem milliarder ikke-stemmeberettigede aksjer omgjøres til vanlige aksjer.

Dette 20-dobler antall aksjer og vanner ut de eksisterende eierne, deriblant Microsoft, kraftig. NTL sitter enda verre i det. Selskapet har en gjeld på 159 milliarder kroner, og vil trolig konvertere halvparten til aksjer.

Til toppen