Bredbånd over strømnettet fullt mulig

Rapporter om strømnettet i Norge ikke kan brukes som Internett-linje stemmer ikke. En kommende EU-standard vil åpne for de fleste brukere.

Alle norske hjem og bedrifter har minst to kanaler inn i huset - telelinjen og strømledningen. Arbeidet med å tilby Internett-tilgang over strømnettet er forsinket, men i blant annet Tyskland har man tatt dette i bruk. Leverandørene klarer også å løfte farten - den er nå kommet opp i 6,2 Mbit i sekundet.

Men her i Norge har Post- og teletilsynet har foretatt målinger på prøveinstallasjoner som ikke lover bra. Utstyret avgir i enkelte tilfeller 10.000 ganger for mye støy, skriver Teknisk Ukeblad. Dette kan dermed sette punktum for både billige Internett-linjer for kundene og sterkere konkurranse i det norske telemarkedet. Men den største leverandøren av såkalt PLC-utstyr, Ascom Telecom Norway AS, rister på hodet. Sjef for Ascom, Matthias Peter, peker på at deres utstyr allerede brukes av hundretusenvis av tyske boliger - uten problemer.


- I mangel av noen annet har Post- og teletilsynet målt med den såkalte EMC-standarden som setter regler for hvor mye vanlige elektriske apparater, for eksempel en varmeovn, kan forstyrre strømnettet. Det er klart at vårt utstyr bryter den standarden - utstyret skal jo nettopp manipulere strømsignalene uten at det dermed blir noen problemer, forklarer Peter til digitoday.no.

EU arbeider derfor med en ny standard for PLC-utstyr.

- Mye tyder på at man vil legge seg på NB-30-standarden man har utarbeidet i Tyskland, forteller Peter.

Men selv med NB-30 vil stråling være et problem, innrømmer Ascom-sjefen.

- Særlig trehus med strømkabel strukket i luften generer mye stråling, murhus eller jordkabel løser problemet. Det blir også mer stråling hvis man bruker det interne strømnettet som kabelnett i huset. Trekker man egne ledninger, løses ofte problemet, forteller Peter.

- Ut fra erfaring fra våre testprosjekter her i Norge tror vi at kanskje en fjerdedel av husene i Norge ikke vil kunne få levert Internett over strømnettet, anslår Peter overfor digitoday.no.

Til toppen