FORBRUKERTEKNOLOGI

Bredbånd over strømnettet i skuddet - igjen

Google investerer tungt, det samme gjør IBM, og norske Lyse har 300 prøveabonnenter på bredbånd fra stikkontakten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. juli 2005 - 09:48

En mye omtalt teknologi fra dotcom-tiden ser ut til å få en ny sjanse. Internett over elektrisitetsnettet ble lenge sett på som løsningen for å skape konkurranse med teleselskapene – som Telenor – sin infrastruktur.

I separate prosjekter har i den senere tid både Google og IBM gått inn med tunge investeringer i selskaper som skal drive frem bredbånd over strømnett.

Ideen med bredbånd over strømnettet er enkel å forstå. Alle har strøm innlagt, og dermed kan strømnettet bli løsningen på et stort teleproblem, nemlig at det har vært svært dyrt å grave seg frem den siste kilometeren eller meterne inn til hvert enkelt hus. Dermed er det ingen som kan konkurrere fullt ut med teleselskapenes kobberlinjer, som i dag er regjerer bredbåndsmarkedet med ADSL.

Dette var en av grunnene til at mange av landets elverk prøvde å bli televerk. Noen har lykkes, slik som Lyse Tele, men ikke på grunn av Internett over strømnettet.

Ideen var god nok, men teknologien fungerte aldri skikkelig. Det ble med pilotene og store ord som ble hengende i lufta. Lyse Tele har nå likevel kommet ett hakk videre.

- Lyse har en pilot på 300 betalende husstander med 1 megabit linje. Jeg tror vi er de eneste i Norge som har betalende kunder, sier Toril Nag, administrerende direktør I lyse Tele.

Nag mener linjene er stabile nok, og at de ikke gir for mye elektrisk støy, som tidligere kunne forstyrre apparater som babysittere. Men hun er ennå ikke helt fornøyd med teknologien.

- Problemet har vært elektrisk støy og for tung installasjon, sier hun.

Installasjonen er nå blitt enklere og støyen tilfredsstillende lav, men Nag vil gjerne ha løsninger med høyere hastigheter enn 1 megabit per sekund.

- Det ville vært veldig interessant hvis vi får hastigheter som ADSL 2+, sier hun.

Nag sier hun hele tiden hatt tro på strømnettet som en alternativ bærer av datatrafikk. Men vil det bli en kjempefordel eller et marginalt produkt?

- Det spørs hvor lett det er å ta i bruk. Hvis det bare fungerer der strømnettene er best, i nye nett, så er det begrenset. Vi må ha forutsigbarhet, sier hun.

Nag mener teknologien er mest interessant for områder der det ikke er ADSL. I så fall blir det mer et supplement til ADSL, enn en konkurrent.

Fremdriften i satsingen skal vurderes før jul. Mye avhenger altså av hvor god teknologien blir, og på det punktet skjer det ting.

IBM har slått seg sammen med Centerpoint, som skal teste løsninger som skal gi 7 Mbit/s i Houston-området, melder news.com.

Planen deres er at det skal gjøres så enkelt på brukersiden, at brukerne kan gjøre installasjonen selv. De skal etter planen bare trenge å sette et modem i kontakten, og trekke en Ethernet-kabel frem til PC-en. Dermed kan folk få Internett i alle rom med strømkontakter, uten ekstra installasjon.

Dette nettet skal også brukes til automatisk måleravlesning, og for å få mer informasjon om tilstanden i nettet.

IBM og Centerpoints pilotprosjekt er faktisk noe mindre enn Lyse Teles test, med 220 husstander oppkoblet. Etter august skal det besluttes hva som skjer videre.

Omtrent samtidig har Current Communication Group, som også driver med bredbånd over strømlinjer, fått en kraftig kapitalinnsprøytning fra Google, Hearst og Goldman Sachs. Ifølge Wall Street Journal skal det være snakk om rundt 100 millioner dollar i frisk kapital for dette relativt nyoppstartede selskapet.

Foreløpig finnes det ingen skikkelig store bredbåndsnettverk på strømnett. Selskapene som nå får ekstra penger, bruker deler på å utvikle teknologien, men også på å bygge ut. Dette vil forhåpentligvis øke størrelsen på markedet, og dermed kan prisene på utstyret falle. Utstyret IBM investerer i, koster for tiden 200 dollar per modem, men denne prisen er ventet å bli kraftig redusert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.