TELEKOM

Bredbåndsauksjon utsatt til 2011

Den «digitale dividenden» for mobilt bredbånd skulle vært utdelt i tredje kvartal.

14. sep. 2010 - 09:22

Norges regjering vedtok 12. september i fjor at frekvensene i 800 MHz-båndet som ble frigjort ved overgangen til digitalt fjernsyn, den såkalte «digitale dividenden», skal benyttes til mobilt bredbånd.

Disse frekvensene er spesielt gunstige for mobilt bredbånd, fordi de tillater høye hastigheter med forholdsvis stor avstand mellom basestasjonene. Mobiloperatørene venter en eksplosjon i datatrafikk de kommende årene. Tilgang til disse frekvensene betraktes som en betingelse for at de skal kunne dekke etterspørselen.

Planen er at frekvensene skal tildeles gjennom en auksjon organisert av Samferdselsdepartementet.

Departementet lovet et høringsnotat i løpet av våren, slik at auksjonen kunne gjennomføres i løpet av høsten. Etter det digi.no erfarer, har aktørene oppfattet at auksjonen skulle skje i løpet av tredje kvartal.

Nå er det høst, og departementet er ennå ikke ferdig med sitt høringsnotat som skulle angi vilkårene for auksjonen.

Avdelingsdirektør Geir Jan Sundal i Post- og teletilsynet skriver i en e-post til digi.no at notatet skulle vært sendt ut før sommerferien, men skal nå «være like rundt hjørnet».

Avdelingsdirektør Jørn Ringlund i Samferdselsdepartementet vil ikke angi noe tidsrom for når høringsnotatet kan være klart, men sier til digi.no at frekvensene vil kunne fordeles i løpet av første kvartal 2011. Han uttaler seg ikke om årsaken til forsinkelsen.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge sier til digi.no at utsettelsen av auksjonen til over nyttår er svært skuffende.

– Vi skjønner ikke hvorfor dette drar ut, og det bekymrer oss at det tar så lang tid. Det dreier seg om betydelige verdier for både aktører og brukere, og også for departementet som skal selge tilgangen til frekvensene. Utsettelsen skader både brukere og utbyggere, og forsinker tilgangen til høyhastighets bredbånd i grisgrendte strøk.

Hoff frykter at forsinkelsen får interessen blant mulige utbyggere til å kjølne, og at auksjonen følgelig blir mindre innbringende enn den ellers ville vært.

– Det kan virke som om departementet er overbelastet. Også meldingen om digital radio er forsinket.

Flere land ligger foran Norge i tildelingen av frekvenser i den digitale dividenden til mobilt bredbånd, blant dem Sverige og Tyskland. I Tyskland ble det gjennomført en seks ukers auksjon som ble avsluttet 21. mai. Bare de tre største operatørene – T-Mobile, O2 (en datter til spanske Telefonica) og Vodafone – fikk tilslag på frekvenser, og de betalte til sammen 4,4 milliarder euro, rundt halvparten av de analytikerne hadde ventet. Tildelingen ble kritisert for å følge regler som favoriserte de store operatørene.

Det er mulig at det norske Samferdselsdepartementet har sett det hensiktsmessig å revidere eller finpusse sine opprinnelige retningslinjer i lys av denne erfaringen.

EU-kommisjonen har nylig gjort et vedtak som tar sikte på å tvinge alle medlemslandene til å dele ut den digitale dividenden til mobilt bredbånd innen 1. januar 2013. Dette vedtaket må godkjennes av både EU-parlamentet og ministerrådet før det kan settes ut i live.

I USA ventes teletilsynet FCC å fatte et vedtak om å avsette den digitale dividenden til mobilt bredbånd på et møte 23. september.

Vedtak i den norske regjeringen 12. september i fjor om å avsette den digitale dividenden til mobilt bredbånd kunne gitt Norge et forsprang i forhold til land med tilsvarende utviklingsgrad. Nå ser dette forspranget ut til å forvitre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.