Abonner
TELEKOM

Bredbåndskrøll i Nordland

–Saken er tatt ut av sine dimensjoner, sier fylkesråd.

Fylkesråd for næring i Nordland Fylkeskommune, Arve Knutsen, mener porto-saken er storm i et vannglass. Men han kan ikke svare på hvorfor skattepenger skal gå til TV-dekodere og markedsføringsmateriell til et bredbåndsprosjekt i fylket.
Fylkesråd for næring i Nordland Fylkeskommune, Arve Knutsen, mener porto-saken er storm i et vannglass. Men han kan ikke svare på hvorfor skattepenger skal gå til TV-dekodere og markedsføringsmateriell til et bredbåndsprosjekt i fylket. Bilde: Thor-Wiggo Skille

VG kunne søndag melde at Nordland Fylkeskommune har bevilget 100 millioner kroner til ulike fiber-prosjekter i fylket. I ett av dem har de kommet over opplysninger som dokumenterer at skattepengene som skulle gå til bredbånd også må dekke markedsføringskostnader og TV-dekodere som skal plasseres hos kunden.

Vi i digi.no siterte saken mandag og medieinteressen i kjølvannet av VG sitt oppslag førte til at fylkeskommunen innkalte til en hastig pressekonferanse i Bodø. Her kunne fylkesråd for næring, Arve Knutsen (KrF) fortelle digi.no (via telefon, red. anm.) at pengebeløpet det dreide seg om var marginalt i forhold til hva oppslaget i VG kunne gi inntrykk av.

– Saken er tatt helt ut av sine dimensjoner. Det er snakk om en halv prosent i kostnader knyttet til markedføringsstøtte, sa Knutsen. På spørsmål fra pressen kunne han fortelle at kostnaden var knyttet til en markedsundersøkelse for å sjekke om det var behov for å bygge ut et fibernett til noen kommuner i Nordland.

Dette stemte imidlertid ikke helt med de opplysningene digi.no sitter på. I en faktura datert 1. desember i fjor fra Meløy Energi til Meløy kommune fremkommer det at Meløy Energis underleverandør, Signal Bredbånd, har ført opp prosjektkostnader knyttet til salg, markedsføring og teknisk implementering til 344 745 kroner.

Fakturaen var totalt på over fem millioner kroner og ble sendt fra Meløy Energi til Meløy Kommune. Det er kraftselskapet som fikk oppdraget fra kommunen om å bygge ut fibernettet som det stilles spørsmål ved i VGs artikkel.

Fylkeskommunen skal ha godkjent disse utbetalingene, ettersom de skal dekke halvparten av kostnadene ved å få etablert fiber til den aktuelle og omliggende kommunene. Pengene til dette har fylkeskommunen fått i tilskudd fra kommunal – og regionaldepartementet.

Fylkesråd i Nordland fylkeskommune, Arve Knutsen, at de skal gjennomgå saken i detalj og sjekke om markedsføringskostnadene kan dekkes av de statlige pengene, eller om dette er kostnader som utbyggeren må ta på egen kappe.

Han kunne ikke svare digi.no på hvorfor de statlige pengene skal gå til å dekke dekoder-bokser og annet utstyr som en tjenesteleverandør har satt opp på nettet.

Signal Bredbånd sin daglige leder, Hans Larsen, er rasende etter oppslaget i VG der hans selskap blir trukket fram.

– Vi er ikke kontraktsmotpart, vi er ikke engang kontraktsmotpart til kontraktsmotparten til fylkeskommunen. Dette forsøkte jeg å forklare journalisten, men til liten nytte. Men vi har ført opp våre kostnader til utbygger, sier en ferierende Larsen til digi.no.

Signal Bredbånd skal levere internett, telefoni og TV til kundene som får fiber i de aktuelle Nordlandskommunene. Selskapet er eid ev en rekke kraftselskaper i Nordland, men dette er det eneste bredbåndsprosjektet de er involvert i fylket forklarte fylkesråden på pressekonferansen.

Det har ikke lyktes digi.no å få kontakt med kommunal- og regionaldepartementet, som er øverste ansvarlig for bredbåndsstøtten.

    Les også:

Les mer om: