ANALYSER

Bredskjerm blir standard på bærbare PC-er

Bærbare PC-er med skjerm i 4:3-formatet vil snart bli en sjeldenhet, spår IDC i en ny rapport.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. aug. 2006 - 13:12

Bærbare PC-er med skjerm i bredformat, det vil si at forholdet mellom bredden og høyden til skjermen i antallet piksler er 16:9 eller tilsvarende, i stedet for 4:3, er blitt langt vanligere de siste årene. Større bredde gjør det mulig å vise mer informasjon på skjermen på en gang.

En rapport fra analyseselskapet IDC, gjengitt av eWeek, forteller at bærbare PC-er med bredskjerm for første gang har fått en markedsandel på mer enn 50 prosent i den første halvdelen av 2006. Selskapet spår at andelen vil være på når 100 prosent innen 2008.

Overgangen, som opprinnelig var ventet å bli gradvis og mindre komplett, er blitt akselerert de siste måneden, i stor grad som følge av innsats fra skjermprodusentene. Brede skjermer skal være mer effektive å produsere, i tillegg til at prisene fortsatt faller raskt.

- Dette er en produsentdrevet trend. Det er mer et framstøt fram bransjen enn et reelt behov hos kundene, sier Richard Shim, senioranalytiker i IDC og forfatter av rapporten, til eWeek.

I en tilsvarende rapport IDC la fram i oktober i fjor, spådde selskapet at bærbare PC-er med brede skjermer ville oppnå en markedsandel på 80 prosent innen 2009. Spesielt ble det antatt at 15-tommers skjermene ville holde stand. I stedet tror man nå skjermer med diagonal størrelse på omtrent 14 tommer vil fases ut allerede i år, mens 15- og 12-tommers skjermene vil begynne å forsvinne i løpet av neste år.

Det er spesielt på konsumentmarkedet at bredskjermformatet har slått an. Næringslivet er mer nølende, delvis fordi det ofte standardiserer på systemer for en lengre periode om gangen.

IDC tror ikke at den økte dominansen av bredskjermformatet også vil føre til større etter større skjermer. Men det ventes at oppløsningen på skjermene vil kunne øke ytterligere. Mens dagens bredskjermer ofte tilbyr en oppløsning på typisk 1280×800 piksler (WXGA), tror IDC at WSXGA+-formatet, 1680 x 1050 vil være vanlig innen 2010. Utbredelsen vil øke som følge av prisfall på slike skjermer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.