JUSS OG SAMFUNN

Bredt anlagt samarbeid mot «phishing»

Amerikanske IT-aktører og myndigheter går sammen om et digitalt nett mot ID-svindel på Internett.

10. des. 2004 - 06:31

I Norge er flommen av forfalskede e-postmeldinger som på vegne av banker og forsikringsselskaper ber om å få oppdatert personopplysninger, mer til bry enn til skade. Selv i USA er det stadig færre som lar seg lure, og selv blant de naive er det et lite mindretall som faktisk opplever å bli svindlet for penger. Likevel har sentrale amerikanske IT-aktører gått sammen med myndighetsorganisasjoner om et nytt prosjekt for å fange dem som driver med disse svindelforsøkene: Digital PhishNet.

    Les også:

Prosjektet er først og fremst en varslingstjeneste for å prøve å spore opp nye «phishing»-forsøk straks de dukker opp.

Fra IT-siden deltar tilbydere og andre aktører som Earthlink, Microsoft, America Online, Lycos, Digital River, VeriSign og Network Solutions. På myndighetssiden omfatter samarbeidet FBI, FTC (Federal Trade Commission), US Secret Service og US Postal Inspection Service.

Et annet initiativ mot nettsvindel, Anti-Phishing.org som regelmessig offentliggjør både statistikk og eksempler på ID-fisking, fikk i oktober innrapportert 1200 falske nettsteder som ble brukt av 7000 forskjellige masseutsendte e-postmeldinger. De falske nettstedene var oppe i gjennomsnitt 6,4 dager før de forsvant.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.