Bredt fall på børsen - totalindeks lavere enn 1.januar

Frem og tilbake er like langt for investorene. Dette har ikke vært et kjedelig børsår, men nå er vi uansett tilbake på utgangspunktet ved millieniumskiftet.

Oslo Børs' totalindeks var i dag tilbake under nivået ved siste årsskifte.

Indeksen startet per 01.01 på 1359,60. I dag endte indeksen på 1.357,71, hvilket innebærer at de som har holdt seg ute av markedet ikke har tapt noe særlig mens de som har vært inne forhåpentligvis har lært en hel del.

Dagens IT-indeks forsatte i den retningen som ga minst motstand og det var nedover. Inspirert av gårsdagens amerikanske resultatvarsel etter børs fant investorene liten grunn til å kaste seg inn i markedet. Indeksen var ned nesten 100 punkter til 1.834,56, hvilket innebar et fall på 5,12 prosent.

Vinner på en svært tynn vinnerliste ble til slutt Otrum Electronics ASA som i siste minutt fortrengte Opticom ASA fra tetposisjonen. Otrum var opp nesten 5 prosent til 64 kroner. Det spørs imidlertid ikke om markedet bør ta denne handelen med en klype salt. Tidspunktet og kursutviklingen minner mistenkelig om 'window dressing' ved månedsskiftet.

Opticom landet til slutt like i minus etter å ha en relativt bra dag med oppgang i løpet av handelen. I tillegg til en positiv analyse fra et meglerhus skal et herværende finanstidskrift ha en artikkel som antyder en ny storkontrakt for Fast Search & Transfer ASA, hvor Opticom er storaksjonær. Dersom kontrakten viser seg å være reell kan man jo muligens stille spørsmålstegn ved børskandidatens informasjonshåndtering. Til slutt endte aksjen på 805 kroner, hvilket var ned 0,9 prosent fra i går.

Taperlisten var til gjengjeld desto lenger og aller øverst tronet Telecomputing ASA. To nye kontrakter i Sverige bidro ikke til å lette trykket på selskapets aksjonærer. Aksjen endte til slutt ned 17 prosent og noteres nå til 29 kroner per stykk.

Blant overraskelsene var at Enitel ASA ikke fikk hjelp av gårsdagens mye omtalte UMTS-tildeling. Aksjen falt på tross av at selskapet greide å hevde seg i denne konkurransen. Dette kan synes merkelig all den tid selskapets partner, Sonera, kan bli kjøpt opp når som helst. I tillegg må vi forvente at en rekke sentrale nasjonale aktører vil finne selskapet mer attraktivt som samarbeidspartner, leverandør og som en investering. Enitel endte ned 8 prosent på kroner 97,50 per aksje.
href="http://www.digi.no/d2.nsf/frames/bed20000904103323okro49556878">Merkantildata ASA valgte å informere markedet om at de er utvalgt som leverandør i forvaltningsnettavtalen. Ettersom denne nyheten i realiteten ble omtalt og presentert via andre kanaler allerede torsdag forrige uke kom ikke dette som en bombe på markedet. Tvert i mot fulgte selskapet resten av markedet ned med 4 prosent og endte på kroner 37,70 per aksje.


Datterselskapet til Norman ASA, Ibas AS, skal fusjoneres med britiske Vogon. Sammen skal selskapene bli ledende på gjenoppretting av ødelagte data. De to selskapene er i praksis like store og markedet reagerte ikke spesielt på nyheten. Det norske selskapets aksjer var ned 3 prosent i takt med resten av markedet og endte på 60 kroner.

Innsidesalg i Tech Holding ASA bidro til å trekke aksjen ned rundt 9 prosent til 2 kroner.

På slutten av dagen informerte WiCom ASA at selskapet har hentet inn nesten 12 millioner kroner i en rettet emisjon mot blant andre Christen Sveaas og Einar Maartmann. Dette kom åpenbart ikke som noen overraskelse. Aksjekursen endte uendret på 31 kroner.

Til toppen