Bredt Oracle-engasjement i 64 biters Unix

I forbindelse med Comdex Fall 99 har databaseleverandøren Oracle offentlig forpliktet seg til å støtte både 64 biters Linux og det store fellesprosjektet Monterey.

I forbindelse med Comdex Fall 99 har databaseleverandøren Oracle offentlig forpliktet seg til å støtte både 64 biters Linux og det store fellesprosjektet Monterey.

Dermed er det klart at Oracle blir tilgjengelig på minst fire 64 biters Unix-varianter, med Solaris og HP-UX i tillegg til Linux 64 og Monterey.

Oracle er blant investorene i Linux-leverandøren Red Hat. De to selskapene har kunngjort gjensidige forpliktelser for å utvikle Red Hats Linux til et produkt næringslivet vil ha lett for å foretrekke framfor Microsofts Windows 2000.

Blant egenskapene de to skal bidra til, er tilpasning til Intels kommende 64 biters prosessor (altså til IA-64 der IA står for "Intel Architecture"), bedre håndtering av Java, bedre håndtering av store mengder minne, og et system som gjør det enklere å få maskinen i gang igjen når Linux (en sjelden gang) kræsjer.

Den første IA-64-prosessoren er Itanium, tidligere kjent under kodenavnet Merced.

Red Hat skal videre skape blest om Oracle 8i for Linux.

Monterey er et fellesprosjekt mellom IBM, Sequent og SCO (Santa Cruz Operation) for å kombinere Unix-dialektene fra disse selskapene (henholdsvis AIX, Dynix/ptx og Unixware) i én felles utgave for både IA-64 og PowerPC-prosessoren. Det var ikke uventet at Oracle skulle erklære sin støtte til prosjektet, men det er likevel interessant at det er kommet en formell bekreftelse.

Blant Oracles bidrag til Monterey blir katalogtjenesten Oracle Internet Directory som skal integreres mot Novells katalogtjeneste NDS.

Ved siden av 64 biters Linux, konkurrerer Monterey 64 med Suns Unix-dialekt Solaris og Hewlett-Packards HP-UX, som Unix-alternativer til IA-64-plattformen.

Compaq har avgjort å ikke porte sitt system Tru64, opprinnelig utviklet til Alpha-prosessoren, til IA-64.

I tillegg til Oracle har også programvarehus som Netscape, PeopleSoft, Baan, Tivoli, BEA Systems, Informis, Computer Associates og BMC forpliktet seg til å støtte Monterey.

Til toppen