Brenselcelle kan bli din nye mobillader

Toshiba annonserte fredag en ny prototyp av en brenselcelle som både er hendig og kraftig nok til å fungere som en trådløs lader for små, mobile apparater.

Toshiba annonserte fredag en ny prototyp av en brenselcelle som både er hendig og kraftig nok til å fungere som en trådløs lader for små, mobile apparater.

Toshiba viste i dag fram en metanolbasert brenselcelle som inkludert brennstoff veier 130 gram. Enheten skal være liten nok til å ha i bukselommen eller i en håndveske og kan derfor fungere som en mobil ladestasjon for små, batteridrevne apparater som mobiltelefoner, lommedatamaskiner og digitalkameraer.

    Les også:

Enheten, som kalles en DMFC (Direct Methanol Fuel Cell), har en gjennomsnittlig ytelse på 1 watt i timen. Med en brenselbeholder på 25 milliliter vil brenselcellen kunne levere denne effekten i omtrent 20 timer.

Ifølge Toshiba er metanolbaserte brenselceller mest effektive når metanolen er tynnet ut med vann, slik at konsentrasjonen av metanol utgjør tre til seks prosent. Men en slik lav konsentrasjon krever en brenseltank som er alt for stor til å brukes sammen med bærbart utstyr. Toshiba melder at selskapet har løst dette problemet ved å utvikle et system lar en mer konsentrert metanolblanding bli fortynnet av vannet som produseres som et biprodukt av effektproduksjonen. Denne teknologien lar metanolen bli lagret med en langt høyere konsentrasjon og oppnår at tanken kan være en tidel av den størrelsen som er nødvendig for å lagre det samme volumet med metanol med en konsentrasjon på mellom tre og seks prosent.

Toshiba har som mål å komme på markedet med DFMC-baserte produkter for bærbare PC-er og mobiltelefoner i løpet av 2005.

Til toppen