Brenselceller standard i bærbare innen 2007

Selv om brenselceller fortsatt bare er på forsøksstadiet i datamaskinsammenheng, mener Intel at cellene vil bli standardutrustning i bærbare PC-er innen tre til fire år.

Selv om brenselceller fortsatt bare er på forsøksstadiet i datamaskinsammenheng, mener Intel at cellene vil bli standardutrustning i bærbare PC-er innen tre til fire år.

Intel tror at alle bærbare PC-er innen få år vil være utstyrt med brenselceller, skriver Ny Teknik.

- Jeg tror at vi får se hybridløsninger allerede i 2004, første og fremst fra japanske selskaper. I 2006-2007 kommer brenselceller til å bli et standardprodukt for bærbare datamaskiner, sier Anand Chandrasekher, leder for Intels avdeling for mobile plattformer.

Med hybridløsninger mener Chandrasekher eksterne brenselceller som bare brukes for vedlikeholdslade datamaskinen for å øke driftstiden til det vanlige batteriet.

    Les også:

Nec annonserte i sommer en prototyp på en brenselcelle i sommer. Den har en vekt på 900 gram og kan levere en effekt på gjennomsnittlig 14 watt i fem timer mellom fyllingene.

Ifølge Ny Teknik er dette den mest effektive brenselcellen som hittil er lagret. Den gir 50 milliwatt per kvadratcentimeter, ved å bruke nanorør laget av karbonmolekyler.

I forrige uke demonstrerte Toshiba en brenselcelle på størrelsen med en håndflate. Denne har en uteffekt på 1 watt og vil trolig kunne brukes til å lade opp batterier til mobiltelefoner og andre små, bærbare enheter.

Et hinder for utbredelsen av brenselceller kan reglene for flytrafikk. Siden drivstoffet i brenselcellene er metanol, er det ikke gitt at flyselskapene godtar bruk av brenselceller i kabinen. Spørsmålet er om små mengder metanol er så mye farligere enn sprit og parfyme som ofte selges ombord i flyene i langt større kvanta.

Det er ventet at forretningsfolk som flyr både langt og ofte vil være de første som tar i bruk datamaskiner drevet av brenselceller.

Til toppen