Brew kan gi millioner av nye Opera-brukere

Brew kan gi millioner av nye Opera-brukere

Operas mini-nettleser gjøres tilgjengelig for Brew-baserte mobiler, noe som kan gi selskapet et solid løft.

I en børsmelding i dag melder Opera Software om en ny avtale med en telekomoperatør som kan gi millioner av nye mobilkunder til Opera.

Operas nettleser anses for å være den mest populære nettleseren for mobil med 15 millloner brukere over hele verden. Store operatører som T-Mobile, Vodafone og spanske Telefonica bruker Opera. Nettleseren Opera Mini er i dag på et dusenvis ulike plattformer som Nokias Symbian, Linux og Windows Mobiles.

Men fram til nå har ingen Brew-operatører brukt Opera. Operativsystemet Brew er utviklet av den amerikanske brikkeleverandøren Qualcomm, som også utvikler programvare og som har vært Operas partner over mange år.

- Brew er ikke så godt kjent i Europa, men svært utbredt i USA og Asia, forteller kommunikasjonsdirektør Tor Odland til digi.no.

Brew-baserte telefoner er enkle og rimelige, og har ikke de helt store avanserte funksjonene som smarttelefonene. Til gjengjeld er de rimelig og et typisk massemarkedsprodukt.

Odland tror vi snakker om millioner på millioner av sluttbrukere som har Brew-baserte mobiltelefoner, og som Opera kan få sin del av kaken.

Det er i dag 65 operatører som bruker Brew i 30 land. I alt 45 produsenter leverer Brew-telefoner, blant annet Motorola og Nokia.

Operas eksisterende kunde, japanske KDDI, som bruker Opera på sine telefoner, er også i dag brukere av Brew.

Ettersom Brew-systemet er lukket og ikke støtter Java, har Opera laget en spesiell versjon for Brew som også vil gjøre nettleseren tilgjengelig for mange flere operatører.

- Vi ser for oss en rekke nye kunder fra dette operatørmarkedet, sier Odland.

Opera vil få betalt i form av utvikling, lisenser, support og drift.

Kursen spratt høyt opp med en gang nyheten ble lansert i dag, men har nå falt ned til nesten samme nivå som tidligere.

Til toppen