BEDRIFTSTEKNOLOGI

Brikkedesign for WebM kan brukes fritt

Lover kraftig ytelsesforbedring for videokoding med «Anthill».

Videoformatet WebM, som er delvis basert på VP8-teknologien til Google, har på papiret fått støtte av ganske mange teknologiselskaper, men det virker ganske klart at bruken av formatet ikke vil kunne ta av før det kommer brikker med maskinvareakselerert koding og dekoding, særlig for bruk i mobile enheter. I tillegg etterlyses mer og bedre programvare for produksjon av video basert på formatet.

Flere brikkeprodusenter planlegger eller har kommet brikker med en viss WebM-støtte, men denne uken kom WebM-prosjektet med en nyhet som kan bidra til økt utbredelse.

I et blogginnlegg kunngjorde det finske WebM-teamet at det har fullført designen av det som skal være verdens første maskinvarebasert VP8-koder. Denne kalles for H1 og tilbys royaltyfritt som en RTL-design (Register Transfer Language) via denne siden. Designen beskriver en separat akseleratorblokk som kan integreres i systembrikker (SoC).

Denne første versjonen av H1 kalles for «Anthill». Senere utgaver vil ha navn hentet fra ting i de finske skogene på etterfølgende bokstaver i alfabetet.

H1 skal kunne avlaste systemet CPU for hele kodingsprosessen. Den skal kunne kode video med 1080p-oppløsning i en hastighet på 30 bilder i sekundet. Reduseres oppløsningen til 720p, kan den håndtere 60 bilder i sekundet. Uten en slik maskinvarebasert akselerator, kan moderne, flerkjernede, mobile enheter bare kode video med VGA-oppløsning med en hastighet på 25 bilder i sekundet. Da vil heller ikke CPU-en kunne brukes til noe særlig annet. Med H1 loves dessuten en dramatisk reduksjon i effektbehovet, sammenlignet med en programvare- og CPU-basert løsning.

I blogginnlegget opplyses det at maskinvare-implementeringer av sanntids videokodere ofte henger etter programvare-implementeringene når det gjelder kvalitet. Dette skyldes at en del adaptive algoritmer, for eksempel knyttet til bevegelsessøk, ikke alltid lar seg gjennomføre i maskinvare.

I innlegget vises også et diagram hvor kvaliteten på videoen fra H1 sammenlignes med video fra Bali-utgaven av den programvarebaserte VP8-kodeken libvpx i ulike kompleksitetsmodi. H1 ligger stort sett midt på treet. Men planen er at neste versjon av H1, som skal gjøres tilgjengelig allerede i begynnelsen av andre kvartal, skal nærme seg det beste nivået til libvpx.

Ifølge blogginnlegget skal flere store brikkeselskaper ha begynt i å integrere H1-designen inn i deres neste brikkesett.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.